U Argentini održan prosvjed protiv Vesne Pusić: Razbjesnila Hrvate izjavom o Bleiburgu

Foto: FAH, Facebook

ARGENTINSKI Hrvati su u nedjelju u Buenos Airesu održali prosvjed protiv potpredsjednice Hrvatskog sabora i bivše prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova te su je proglasili personom non grata za Hrvate u toj zemlji.

Prosvjed je bio najavljen još prije nekoliko dana, a Pusić je tamošnje Hrvate razbjesnila izjavom o Bleiburgu.

"Pokroviteljstvo je ukinuto i smatram da Sabor ne bi trebao biti pokrovitelj manifestacije. Čuli ste bezbroj puta da se ponovio izraz komemoracija nevinim žrtvama, međutim, nažalost, ono što se događa danas na Bleiburgu nije komemoracija nevinim žrtvama, nego je prilika da se iza toga i na neki način, po mom mišljenju, to je uvreda za nevine žrtve, a bilo je, naravno, i takvih, pod krinkom, iza te fraze okupi gomila ljudi noseći ustaške uniforme, ustaške kape veličajući ustaštvo, veličajući fašizam, nacizam, sramoteći apsolutno Hrvatsku. To je mogla biti jedna pristojna komemoracija ljudima koji su tako izginuli kao žrtve, možda i na nekom drugom mjestu. Stradalo je naravno i masu ustaša Luburićevih i drugih...", kazala je Pusić u emisiji Otvoreno prije desetak dana.

"Mi argentinski Hrvati, koji smo potomci bleiburške generacije, proglašavamo potpredsjednicu Sabora Republike Hrvatske Vesnu Pusić persona non grata u našoj zajednici te predlažemo Saboru Republike Hrvatske da pokrene kazneni progon protiv nje zbog njezina opravdanja genocida počinjen protiv hrvatskog naroda u svibnju 1945. koji mi Hrvati zovemo Bleiburška tragedija i Križni put", stoji u proglasu koji su uputili nakon prosvjeda.

Optužili su Pusić da je predstavnica jugoslavenskog komunizma i velikosrpske ideologije te da bi trebala biti optužena za veleizdaju. Od nove Vlade i od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović očekuju da uskrate podršku kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više