U Bagdadu pobunjenici srušili most i bombom napali Parlament

IRAČKI POBUNJENICI su danas dvjema bombaškim akcijama na najspektakularniji mogući način nastojali demantirati tvrdnje iračkih vlasti i američke vojske da je u Bagdadu u posljednjih mjesec dana došlo do manjeg poboljšanja sigurnosne situacije.

Na samom početku dana je kamion-bomba usred najveće prometne gužve eksplodirao most al-Sarafiya koji preko Tigrisa povezuje dvije četvrti sjevernog Bagdada - pretežno šunitsku Waziriyah i šijitsku Utafiyah.

U eksploziji je poginulo najmanje 10 ljudi te ranjeno 26 ljudi, a od siline eksplozije je konstrukcija pukla na dva mjesta. Ronioci pokušavaju naći trupla žrtava po rijeci, odnosno spasiti eventualno preživjele putnike iz najmanje 20 vozila koja je eksplozija bacila s mosta.

Samo nekoliko sati kasnije je u kafiću iračkog parlamenta - smještenog u samom srcu strogo čuvane Zelene zone gdje se nalaze američko veleposlanstvo i iračke vladine zgrade - eksplodirala bomba.

Tom prilikom su poginula dva člana iračkog parlamenta - Mohammed Awad, zastupnik Sunitskog nacionalnog fronta dijaloga, te njegov još uvijek neimenovani kolega koji pripada šijitskoj stranci. Ranjena je jedna sunitska zastupnica te još najmanje troje ljudi.

Most Al-Sarafiya se smatra jednom od najvećih bagdadskih znamenitosti, a sagradili su ga Britanci za vrijeme svog mandata Lige naroda nad Irakom, ustanovljenog nakon prvog svjetskog rata.

D.A.

Pročitajte više