U BiH se opet širi pandemija korone, naglo raste broj zaraženih

Ilustracija: PIXSELL

U BOSNI i Hercegovini danas je registrirano gotovo 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je veliki skok u odnosu na razdoblje do sredine veljače i još jedna potvrda kako se pandemija u toj zemlji ponovo počinje širiti dok cijepljenje stanovništva kasni.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, na temelju oko 4100 analiziranih uzoraka zaraza je potvrđena kod 894 zaražene osobe, a 29 zaraženih je umrlo. Od prošlog tjedna BiH bilježi rast dnevnog broja novozaraženih, no on nije bio tako velik kao danas.

Dosad je umrlo više od 1500 ljudi

Od izbijanja pandemije u BiH zaraza je potvrđena kod nešto više od 133 tisuće ljudi, a provedeno je nešto više od 660 tisuća testiranja. Umrle su 5102 osobe.

Zimsko razdoblje od sredine prosinca do sredine veljače donijelo je razmjerno stabilnu epidemiološku situaciju, no to se sada promijenilo. Novo širenje zaraze posebice je izraženo na području Sarajeva, gdje se već danima bilježi više od 300 novih slučajeva, a pred domovima zdravlja i ambulantama sve su duži redovi. 

Unatoč toj činjenici, ali i razmjerno blagim mjerama ograničenja, ugostitelji u glavnom gradu BiH zatražili su da im se dopusti produljenje rada do ponoći, odnosno izvođenje žive glazbe u ugostiteljskim objektima, što je od početka tjedna dopušteno na području Republike Srpske.

Još nije stiglo ništa od predviđena 1.2 milijuna doza cjepiva

Broj zaraženih u BiH povećava se istodobno dok traje neizvjesnost oko nabavke cjepiva. Osim 22 tisuće doza ruskog cjepiva Sputnik V koje je nabavila Republika Srpska te 10 tisuća doza koje je za Federaciju BiH poklonila Srbija, a donio osobno Aleksandar Vučić, BiH do sada nije dobila ništa od očekivane količine od 1.23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača.

Sad se kao rok za isporuku spominje travanj, pa i svibanj, kad bi trebalo biti dopremljeno nešto više od 100 tisuća doza cjepiva AstraZenece.

Pročitajte više