U borbi za predsjednika Haitija ostali popularni pjevač i bivša Prva dama

HAIĆANI će u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. ožujka birati između bivše Prve dame Mirlande Manigat i popularnog pjevača Michela Martellyja.

Prvi rezultati nakon prvog kruga izbora u prosincu su u drugi krug smjestili kandidata vlade Jude Celestin, nakon čega su na ulicama haićanskih gradova izbili neredi. Međunarodne organizacije, koje su nadgledale prvi krug izbora, bile su složne u ocjeni da se u prvom krugu varalo kako bi Celestin završio u drugom krugu.

Potres i kolera uništili zemlju

Nakon snažne međunarodne kritike, vladajuća stranka Inite je povukla Celestina iz utrke, no kandidat se sam nije želio isključiti iz drugog kruga. Zbog te svađe je bio pomaknut i termin drugog kruga. 

Politička nestabilnost u državi došla je nakon što je Haiti trebao početi sanirati štetu od katastrofalnog prošlogodišnjeg potresa i epidemije kolere koja je izbila u listopadu. Zbog straha da bi, zbog objave rezultata izbora, ponovno mogli izbiti neredi na ulicama jučer su ranije zatvorene banke, škole i trgovine u gradu kako bi ljudi mogli ranije doći kućama. Do sada nije bilo izvještaja o nasilju.

Povratak bivših predsjednika

Političku situaciju u Haitiju je dodatno zakomplicirao i neočekivani povratak iz egzila bivšeg predsjednika Jean-Claudea Duvaliera. Nakon povratka se popularno prozvani Baby Doc našao na udaru optužbi za korupciju i kršenje ljudskih prava tijekom vladavine od 1971. do 1986. godine. On negira sve optužbe.

Nakon toga je haićanska vlada odlučila vratiti putovnicu bivšem predsjedniku Jean-Bertrandu Aristideu čime mu je otvorila put za mogući povratak. On je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Haitija, a otjeran je iz države prije sedam godina te je živio u egzilu u Južnoj Africi. Njegovoj stranci, Fanmi Lavals, je zabranjeno kandidirati svoje članove na posljednjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, navodno zbog grešaka u ispunjavanju dokumenata za prijavu.

Pročitajte više