U Bruxellesu se nastavljaju važni pregovori između Beograda i Prištine

Foto: EPA

ČELNICI Srbije i Kosova nastavit će u Bruxellesu pregovore pod pokroviteljstvom Europske unije ne bi li pronašli rješenje za jedan od najteže rješivih teritorijalnih sukoba u Europi, rekao je u srijedu glasnogovornik EU.

"Glavna namjera je razgovarati o tome kako dalje, jer na Kosovu imamo novog partnera", rekao je Peter Stano, glasnogovornik diplomacije EU.

To će biti prvi sastanak nakon povijesne pobjede Albina Kurtija na parlamentarnim izborima na Kosovu u veljači. Premijer, član lijevog reformističkog pokreta Samoodređenje (Vetevendosje -VV), najavio je novi pristup u pregovorima sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Veze dviju susjednih zemalja na Balkanu i dalje su složene, više od 20 godina nakon njihova razlaza u ratu. Zadnji susret čelnika dviju zemalja održao se u srpnju 2020. videovezom.

Beograd odbija priznati neovisnost bivše pokrajine proglašenu 2008., gotovo deset godina nakon rata koji se završio NATO-ovim bombardiranjem, što je nagnalo srbijansku vojsku na povlačenje.

EU i SAD pritisnuli obje strane

EU i Sjedinjene Države su nakon promjene kosovskog vodstva pritisnule obje strane kako bi nastavile pregovore.

No dijalog koji se zadnjih deset godina vodi pod pokroviteljstvom EU stoji na mjestu. Pregovori bi trebali normalizirati veze nakon rata u kojemu je izginulo 13.000 ljudi, uglavnom Albanaca.

"Očekujemo od obiju zemalja da i ubuduće sudjeluju u dijalogu, da poštuju sve dosadašnje ugovore i pokažu spremnost i zalaganje kako bi postigle završni i globalni dogovor o normalizaciji veza", istaknuo je Peter Stano.

Beograd i Priština žele ući u EU.

Neovisnost Kosova priznalo je više od sto zemalja, među kojima SAD, koji je ondje zadržao snažan utjecaj nakon NATO-ove operacije, koja je Srbe nagnala na povlačenje.

No Srbija taj teritorij i dalje smatra svojom južnom pokrajinom, u čemu ima potporu Rusije i Kine.

Pročitajte više