U Čakovcu obilježen Dan Zrinskih i Međimurske županije

U POVODU Dana Zrinskih, koji se slavi kao Dan Međimurske županije, danas su položeni vijenci na spomenploču Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu na zidinama Staroga grada te braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

Na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije zaslužnima za djelovanje u prošloj godini dodijeljeno je najviše županijsko priznanje, nagrada Zrinski.

Dobitnici su skladatelj Ljubo Kuntarić iz Opatije, rodom Čakovčanin, Vlado Bošnjak, trener Športskoga karataškog kluba "Globus", poduzetnik Stjepan Hrešć, vlasnik tvrtke Hespo iz Preloga i čakovečka Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom.

Predsjednik Županijske skupštine Zvonimir Siladi uz ostalo je kazao da je ovaj prostor mnogo puta u povijesti bio pod tuđinskim upravama i vlastima te da je zato gotovo neobjašnjiva čvrstoća hrvatske svijesti i međimurskog duha. Tek potkraj 1918. Međimurje je oslobođeno od madžarske vlasti i pripojeno Hrvatskoj, podsjetio je Siladi, govoreći o povijesti najsjevernije hrvatske županije.

"Današnje Međimurje je prije svega odraz mentaliteta njegovih ljudi, poljoprivrednika, radnika i stvaralaca koji osjećaju obvezu čuvanja i obogaćivanja naslijeđene baštine za buduće narašatje", poručio je Siladi. Naglasio je da ulazak u EU neće ukloniti nezaposlenost, obespravljenost i slabu plaćenost, nego da to moramo učiniti sami.

Proslavu Dana Županije uveličale su hrvatske i madžarske povijesne postrojbe, a priređen je i prvi gastronomski lovački festival u pripravljanju divljači po receptu iz doba Zrinskih.

U Čakovcu je održan i Streličarski turnir "Katarina Zrinski", u Perivoju Zrinskih postavljena je spomen-ploča "Drvo oprosta i pomirenja" te prikazana je kazališna predstava "Oproštaj Petra od Katarine". Održano je i natjecanje lovačkih pasa i izveden kinološki program županijskoga Lovačkog saveza.

Današnji dan proglašen je Danom Međimurske županije u čast hrvatskim velikanima Zrinskima, pogubljenima na današnji dan prije 333 godine.

Pročitajte više