U Crnoj Gori 400 novozaraženih koronavirusom

Ilustracija: EPA

CRNOGORSKI Institut za javno zdravlje (IJZCG) priopćio je da je pozitivno oko 400 od 2000 testova na koronavirus koji su zbog povećanog testiranja poslani u laboratorij u Njemačkoj.

Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz današnjih novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je priopćio direktor IJZCG-a Boban Mugoša, moglo utjecati na uvođenje novih epidemioloških mjera.

"Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo zabrinjava nas to što je preko 20 posto od uzoraka koji su poslani na obradu u Njemačku pozitivno, što znači da će doći do daljnjeg porasta i to će utjecati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji", priopćio je Mugoša.  

Na konferenciji za novinare objasnio je da je u Crnoj Gori testirano ukupno 25 tisuća građana ili 396,4 na 100 tisuća stanovnika, zbog čega su crnogorski laboratoriji povećali svoje kapacitete deset puta, ali je također uspostavljena suradnja s jednim od najvećih laboratorija u Europskoj uniji, u Njemačkoj, kamo su bile poslane dvije tisuće uzoraka.

"Rezultati se unose u bazu (...) i u iduća dva dana kad unesemo kontrolu svih rezultata moći ćemo dati točan rezultat", rekao je Mugoša.

U Crnoj Gori je u drugom valu koronavirusa, koji je počeo sredinom lipnja, zaraženo tri puta više osoba nego u prvom valu, kada su od covida-19 oboljela 324 Crnogorca.

Trenutna stopa oboljelih je 139 na 100 tisuća stanovnika.  

Ukupan broj preminulih je 25, u prvom valu 10, a u drugom 15. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više