U Detroitu FBI ubio radikalnog imama



IMAM džamije u Detroitu poginuo je u sukobu s FBI-em tijekom racije u srijedu. Raciju je FBI proveo kako bi se izborio s "kriminalnom bandom koju su vodili američki preobraćenici na islam".

FBI je tom prilikom uhitio i šest članova radikalne islamske sunitske grupe, a podignuto je i jedanaest optužnica za terorizam. Racija je provedena u skladištu u predgrađu Detroita, te u dvije kuće u gradu. Muškarci su uhićeni zbog serije optužbi, među njima i ilegalno posjedovanje vatrenog oružja, prodaja ukradene robe i mijenjanje serijskih oznaka na automobilima.

Odbio se predati

53-godišnji Luqman Ameen Abdullah, prije poznat kao Christopher odbio se predati. Upucao je policijskog psa, a nakon toga su agenti otvorili vatru na njega i smrtno ga ranili.

Abdullah je bio imam džamije Majsid Al-Haqq u Detroitu, a bio je povezan s grupom imena "Ummah" (arapska riječ koja u islamu označava globalnu zajednicu muslimana), bratstva čiji je proklamirani cilj uspostava zasebne islamske države unutar SAD-a.

Vođa grupe Ummah je Jamil Abdullah al-Amin, prije poznat pod imenom H. Rap Brown, koji trenutno služi zatvorsku kaznu zbog ubojstva dvojice policajaca u Georgiji. Al-Amin je tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća bio istaknuti član radikalne crnačke organizacije Crne Pantere.

Uvježbavao članove grupe za borbu

FBI se za Abdullaha zainteresirao prije nekoliko godina, dijelom zbog zalaganja za korištenje nasilja u sukobima s policijom. Članove svoje grupe uvježbavao je za borbu golim rukama te za korištenje vatrenog oružja. Namjeravao je u budućnosti provesti nekakvu akciju protiv vlade, izvijestili su iz Ureda državnog odvjetnika.

FBI ne smatra kako je Abdullahova grupa bila povezana s međunarodnim terorističkim organizacijama kao što je Al Qaida.

Pročitajte više