U Haagu će se prvo čuti Gotovinina obrana

U DEVET sati  u Haagu počinje statusna konferencija na kojoj će obrana trojice pritvorenih hrvatskih generala pokušati odbiti točke optužnice, dan uoči dugo očekivanog početka suđenja.

U utorak je, naime, prvo ročište, a u srijedu bi odvjetnici trebali iznijeti uvodne riječi. Kako se doznaje iz Haaga, prvo će to učiniti obrana Ante Gotovine, dok će Čermak i Markač pričekati početak izvođenja dokaza, navodi Novi list.

Prema optužnici koju je prije sedam godina podignulo Haško tužiteljstvo i koja je do danas objedinjena i proširena, Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač sudjelovali su u udruženom zločinačkom pothvatu u akciji Oluja, u kojem su, kao sudionici, navedeni i pokojni Franjo Tuđman i Gojko Šušak te bivši načelnici Glavnog stožera, generali Janko Bobetko i Zvonimir Červenko. Ključni materijalni dokaz Tužiteljstva su transkripti sastanka na Brijunima, na kojemu je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman naložio protjerivanje Srba riječima "važno je da odu civili, onda će ih i  vojska slijediti". U dokazivanju bi im trebalo pomoći i oko 150 svjedoka.

Sedam odvjetnika brani generale, s tim da su se kod zadnjeg proširenja optužnice oglasili Gotovinini odvjetnici, koji su najavili da će zahtijevati izbacivanje točaka optužnice koje ga terete za ubojstva kao zločin protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja. Njegovi odvjetnici Luka Mišetić i Greg Kehoe navode u zahtjevu kako "unatoč ponavljanim zahtjevima obrane tužiteljstvo nije pružilo nikakve dokaze da je Gotovina imao ikakvih stvarnih saznanja ili pretpostavki o bilo kojem navodnom ubojstvu".

Tvrde da tužiteljstvo nije ponudilo nikakve dokaze njegove odgovornosti niti individualne, niti zapovjedne vezano za ukupno 238 ubojstava. Podsjećaju i na slučajeve navodnih ubojstva koja su ispala iz optužnice nakon što je obrana utvrdila da su žrtve žive. Ovakav pristup optužnici nije nimalo stran odvjetničkom svijetu, a koliko su argumenti teški, vidjet će se danas nakon što o njima da svoje mišljenje sudsko vijeće, nakon čega je sve spremno za početak iznošenja obrane i optužbe.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više