U Haagu podignuta prva optužnica protiv ratnika iz Konga

MEĐUNARODNI sud u Haagu podignuo je jučer optužnicu protiv kongoškog ratnika Thomasa Lubange zbog korištenja djece u vojsci, što je prvi slučaj da se u Haagu sudi nekome iz Konga, a suđenje će početi u drugoj polovici godine, piše International Herald Tribune.

"Dokazi protiv Lubange dovoljno su čvrsti da bi se osnovano sumnjalo da je odgovoran za ratni zločin regrutiranja i prisiljavanje djece mlađe od 15 godina na sudjelovanje u oružanim borbama, zbog čega su mnoga od njih odvedena u smrt", rekla je predsjedavajuća sutkinja, Francuskinja Claude Jorda.

Zločini su se dogodili u Ituriju, regiji na istoku Kong tijekom 2002. i 2003.godine, a ako Lubangu optuže, mogao bi biti kažnjen doživotnim zatvorom.

Lubangin odvjetnik tvrdi da je njegov branjenik nevini patriot koji se do kraja borio protiv pljačke prirodnih resursa u svojoj zemlji, kao i za konačno uspostavljanje mira u regiji bogatoj mineralima.

Lubanga je uhićen u ožujku prošle godine u akciji koja je trebala smiriti nerede koji su nastali zbog masakra devetorice UN-ovih mirotvoraca u Ituriju, i on je jedini osumnjičeni za ratne zločine na strani Konga.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da u svijetu oko 300 tisuća djece sudjeluje u ratnim borbama.

A.B.
Foto AFP

Pročitajte više