U HGK sastali se ministri Kolinda Grabar-Kitarović i Petar Čobanković s predstavnicima poljoprivrede i prehrambene industrije

NA POTICAJ Ministarstva europskih integracija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva danas su se u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ministri Kolinda Grabar-Kitarović i Petar Čobanković sastali s predstavnicima poljoprivrede i prehrambene industrije.

Cilj je sastanka bio izvijestiti gospodarstvenike o pregovorima s Europskom komisijom za sklapanje dodatnog protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Privremeni sporazum, te čuti njihova mišljenja i interese koji bi se mogli uzeti u obzir u nastavku pregovora, priopćilo je Ministarstvo europskih integracija.

Sastanku su nazočili, uz ostale, članovi uprava "Podravke", Agrokora, Lure, Kraša, te predsjednici odgovarajućih udruga pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

O sklapanju Protokola 7 pregovara se po odredbama SSP-a i Privremenog sporazuma, na temelju kojih se u pregovorima moraju uzeti u obzir međusobni interesi Republike Hrvatske i Europske unije.

Sklapanjem protokola prihvaća se činjenica proširenja Europske unije na deset novih država članica od 1. svibnja 2004., a njime bi trebalo prilagoditi SSP, odnosno Privremeni sporazum kako bi se uredili trgovački odnosi Republike Hrvatske s EU-om proširenim na 25 država članica.

Nakon što je Vlada, uzevši u obzir gospodarske interese, prihvatila smjernice za pregovore 18. veljače 2004., u Bruxellesu je 26. veljače 2004. održan prvi krug pregovora.

Ministri su izvijestili gospodarske predstavnike o pregovaračkim stajalištima i rezultatima prvog kruga pregovora, o čemu je na sastanku postignuta suglasnost. Sugovornici su se također složili da je nužno povećati konkurentnu sposobnost poljoprivredne i prehrambene djelatnosti, ali i cijelog hrvatskog gospodarstva, zbog konkurentskih pritisaka na tržištu EU-a, kao jedan od kopenhaških uvjeta.

Ovaj tjedan ministri su na zajedničkoj sjednici saborskih Odbora za europske integracije, Odbora za poljoprivredu i šumarstvo i Odbora za vanjsku politiku izvijestili zastupnike o tijeku pregovora, a sada se obavljaju pripreme za drugi krug pregovora sredinom ožujka, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više