U Hrvatskoj sve češći slučajevi tinejdžera samoubojica

NA RABU, sinoć oko 21 sat, dvije su 14-godišnje prijateljice, A.P. i M.K., skočile u smrt sa zvonika samostana u starom gradu Rabu. Prema neslužbenim informacijama, njihova je tijela navodno pronašao brat jedne od djevojčica.

Prema pisanju Novog lista, koji prenosi riječi mještana, djevojčice su svoju nakanu najavile govoreći kako će se baciti s jednoga od četiri zvonika, no nitko u to nije vjerovao. Djevojčice su bile učenice osmog razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina.

Jučer se nisu pojavile na nastavi, no tijekom poslijepodneva viđene su u gradu i u poslovnom centru Mali Palit. Nakon što se nisu na vrijeme pojavile kod kuće, roditelji i obitelj krenuli su u potragu za njima.

Prijatelji se objesili o drvo u dvorištu obiteljske kuće

Samoubojstva tinejdžera u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, nažalost, nisu rijetkost. Samoubojstvo mladih Rabljanki dogodilo se tako samo dan nakon što je 18-godišnja djevojka skočila s mosta u ponor rijeke Pazinčice u Pazinu. Djevojka se navodno ubila zbog nesretne ljubavi, a svoju je namjeru najavila svom bivšem dečku s kojim se navodno i svađala preko mobitela.

U ožujku su se dvojica prijatelja, 20-godišnjaka iz Rakitovice kod Donjeg Miholjca, objesila o isto drvo u dvorištu obiteljske kuće. Mladići su samoubojstvo planirali, a jedan je od njih nekoliko mjeseci ranije najavio svoju smrt jer je bio nesretan životom u neimaštini.

Zbog razbijenih automobila ubilo se dvoje mladića

Prije nešto više od godinu dana u Slavonskom Brodu, 15-godišnjak se objesio o remen hlača na parkiralištu benzinske crpke nakon što je očevim BMW-om sletio u jarak.

Nagađalo se kako je dječak samoubojstvo počinio zbog počinjene štete na automobilu te iz straha kako će njegov otac na to reagirati, a o svom je naumu SMS porukom obavijestio oca.

Zbog razbijenog automobila, ovaj put sestrinog, hicem iz puške se ubio 16-godišnjak iz Jarmine kraj Vinkovaca.

Samoubojstva zbog nesretne ljubavi i jedinica u školi

U slavonskom mjestu Sibinju u rujnu se objesio 15-godišnji Z.B. Dječak nije ostavio oproštajno pismo, no pretpostavlja se kako je razlog samoubojstva nesretna ljubav.

Jedan od medijski najeksponiranijih slučajeva svakako je samoubojstvo 18-godišnjeg Ivana Šole. Mladić se, u travnju ove godine, objesio zbog tri negativne ocjene u školi zbog kojih je trebao ponavljati razred.

Broj tinejdžerskih samoubojstava u stalnom je porastu

Prema informacijama američke organizacije Focus adolescent, koja pomaže tinejdžerima i njihovim obiteljima u rješavanju problema, u posljednjih je 25 godina broj samoubojstava porastao, a u dobnoj skupini od 15. do 24. godine se utrostručio. To je drugi najčešći razlog smrti među adolescentima.

Vodeći razlog samoubojstava je depresija koja često nije prepoznata, nego se pripisuje ljutnji ili objesti. Ako takvo stanje potraje duže od tjedan dana, a prate ga i drugi znaci depresije; promjene u apetitu, spavanju, količini aktivnosti, razmišljanju o smrti, treba ga se uzeti za ozbiljno.

Nakon toga, kao razlog samoubojstva, slijedi zloporaba alkohola i droga kako bi se depresija olakšala. Bitan su čimbenik i problemi sa zakonom, svađe s roditeljima, pristup oružju i prethodni pokušaji samoubojstva.

Polovina djece koja su pokušala samoubojstvo će to pokušati i drugi put, sve dok u tome ne uspiju. Većina pokušaja samoubojstva su pokazatelji ekstremnog nezadovoljstva, a ne samo traženje pozornosti.

J.Da.

Pročitajte više