U Hrvatskom saboru počela rasprava o projektu reforme školstva

U HRVATSKOM saboro počela je rasprava o vladinu Prijedlogu projekta odgoja i obrazovanja za 21. stoljeće, za koji je u uvodnom izlaganju ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar zatražio prihvaćanje jer, kako je rekao, Hrvatsku vodi u društvo naprednih zemalja.

Predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje znanost i kulturu Hrvoje Kraljević izvijestio je, međutim, da je Odbor dao negativno mišljenje o tom prijedlogu.

Ministar smatra da ponuđeni dokument predstavlja dobar temelj za raspravu o budućnosti hrvatskoga školstva i dobar putokaz za traženje rješenja.

Odbijanje prijedloga neće omogućiti izbjegavanje nagomilanih problema u školstvu. Potrebna je hrabra odluka, a o prvođenje pojedinih koraka reforme odlučivat će se na temelju studija izvodivosti, izjavio je Strugar.

Kraljević je rekao da je Odbor najviše zamjerki imao na predloženu reorganizaciju školstva te na odredbe koje bi učiteljima omogućile predavanje predmetne nastave. Osim toga, dodao je, prijedlog reforme u temelju je krivo postavljen pa ga treba u cijelosti odbiti.

Zauzeo se za provođenje prethodne rasprave o budućem prijedlogu reforme obrazovanja te naglasio da su u hrvatskim školama potrebne sadržajne promjene, poboljšanje nastave, bolja oprema u školama i uvođenje državne mature.

Za saborsku raspravu o Prijedlogu projekta odgoja i obrazovanja za 21. stoljeće prijavilo se više od 20 sudionika.

Pročitajte više