U Iraku oteta dva Makedonca

U OKOLICI Basre, na jugu Iraka, oteta su dva Makedonca koji su radili za jednu tvrtku za čišćenje, priopćila je britanska vojska u subotu.

Glasnogovornik britanske vojske bojnik Peter Cripps je rekao da su Makedonci oteti u četvrtak dok su se vozili u kamionu zajedno Makedonkom koja je radila za istu tvrtku.

"Vozilo je zaustavljeno a dvojica su odvedena", rekao je glasnogovornik ne navodeći pojedinosti. "S obzirom da je riječ o kriminalnom zločinu, o svemu je obaviještena iračka policija koja je pokrenula istragu".

Iako britanska vojska nije htjela iznositi detalje o zahtjevu za otkupninom, jedan irački zaposlenik koji je molio da ostane anoniman, kazao je novinarima, kako su otmičari kontaktirali rukovodstvo kompanije tražeći 1 mil. dolara otkupnine.

Oteti zaposlenici su muslimani, albanskog porijekla, a radili su za jednu tvrtku za čišćenje na Basra International Airport koji je pod nadzorom britanskih snaga.

Basra, drugi irački grad po veličini, donekle je bio pošteđen nasilja koje pogađa središnji dio zemlje ali ne i otmica. Više od 200 stranaca i tisuće Iračana oteti su u anarhiji koja je zavladala nakon invazije na Irak predvođene SAD-om.

Većina stranih talaca je puštena, no zna se da ih je pedeset i četvero ubijeno. Vjeruje se da otmičari drže još 50 osoba.

Index.hr/Hina

Pročitajte više