U Iraku uhvaćeno pet ključnih ljudi ISIS-a, među njima zamjenik al-Bagdadija

Screenshot (Ilustracija, ne prikazuje događaje iz teksta): CNN 

PET ključnih vođa Islamske države uhvaćeno je u Iraku u zajedničkoj akciji iračkih, američkih i Sirijskih demokratskih snaga, a predsjednik Donald Trump objavio je vijest na Twitteru.
 
“Pet najtraženijih lidera ISIS-a upravo uhvaćeno!”, napisao je Trump prije nekoliko sati u tvitu. Kako javlja Washington Post, među njima je i zamjenik vrhovnog vođe ove terorističke organizacije, Bakra al-Bagdadija.
 
 
Zajednička operacija Iraka, SAD-a, Turske i kurdskih boraca
 
Dillon je, međutim, naglasio da je njihovo hvatanje rezultat koordinirane operacije između iračke vojske i Sirijskih demokratskih snaga, pretežno kurdske paravojne organizacije koja se uz potporu SAD-a i drugih saveznika bori protiv ISIS-a. “Međunarodna koalicija za operaciju Inherentna odlučnost predana je trajnom porazu ISIS-a i ostvarivanju uvjeta za stabilizaciju”, dodao je Dillon.
 
 
“Ova uhićenja su značajan udarac ISIS-u dok nastavljamo uklanjati njihovo vodstvo i borce s bojišta. Uspjeh operacije indikativan je za poboljšane sposobnosti naših partnera da poraze ISIS”, rekao je glasnogovornik Pentagona major Adrian Rankine-Galloway.
 
“Ova je operacija slomila lubanju ISIS-u”
 
Iračke vlasti također su naglasile da su u operaciji bile uključene američke, ali i turske obavještajne službe koje su pomogle u hvatanju terorista. Dvojica uhvaćenih ISIS-ovaca su Sirijci, trojica Iračani, a njihovo hvatanje predstavlja značajan korak naprijed u hvatanju samog Bagdadija. 
 
Jedan od uhvaćenih, Ismail al-Itavi, koji je poznat po pseudonimu Abu Zaid al-Iraki, smatra se dijelom najužeg Bagdadijevog kruga i zadužen je za financijska, religiozna i sigurnosna pitanja, objašnjava irački ekspert Hišam al-Hašimi za Washington Post. “Ova je operacija slomila lubanju Islamskoj državi. Druge operacije bile su samo lomljenje kostiju. Uskoro će Bagdadi biti ubijen ili uhvaćen”, smatra Hašimi.

Pročitajte više