U Irskoj ozbiljno nedostaje stanova

Foto: EPA

OSNIVANJEM nove agencije za upravljanje zemljištem irska će vlada pokušati riješiti problem manjka stambenog prostora, koji izaziva sve veće nezadovoljstvo građana deset godina nakon kolapsa nekretninskog sektora u tom nekadašnjem "keltskom tigru". 

Vlada je uspostavila novu agenciju za razvoj zemljišta (LDA) i osigurala joj 1,25 milijardi eura kako bi se poboljšalo korištenje državnog zemljišta u svrhu otklanjanja problema ozbiljne nestašice stanova.

Prosvjedi zbog nestašice stanova

Ti su problemi već počeli izazivati prosvjede u zemlji, primjećuje Reuters.

Premda je bila preplavljena viškom kuća nakon kolapsa nekretninskog sektora 2008. godine, koji je prepolovio njihovu vrijednost, Irskoj danas godišnje manjka oko 35 tisuća novih stambenih jedinica, po ocjeni analitičara, i to samo da bi pratila korak s potražnjom u domaćem gospodarstvu i najbržim rastom broja stanovnika unutar Europske unije.

Osmišljena po uzoru na slične agencije u Njemačkoj i Nizozemskoj, Razvojna agencija za zemljište (LDA) imat će zadaću da oslobodi zemljište u vlasništvu lokalnih vlasti, državnih ministarstava, tijela u djelomičnom vlasništvu države ili u nekim slučajevima u privatnom vlasništvu kako bi se idućih 20 godina na njemu izgradilo 150 tisuća novih stambenih jedinica. 

Priznajemo da je situacija takva da je dio lokacija na kojima je prisutan taj problem u vlasništvu državnih tijela, rekao je ministar financija Paschal Donohoe na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

“Ključno je da država preuzme aktivniju ulogu u upravljanju zemljištem kako bi se riješila sadašnja kriza u stanogradnji i stvorio pritisak na pad cijena zemljišta", poručio je.

Premda aktivnosti u stanogradnji rastu, u prvih šest ovogodišnjih mjeseci završeno je svega osam tisuća novih stambenih jedinica. Zbog manjka stanova raste broj beskućnika, cijene najma premašuju rekordne razine od prije deset godina, a stanovi dostižu cijene koje si mnogi budući kupci nisu u mogućnosti priuštiti.

Disfunkcionalno tržište nekretnina

Viceguverner irske središnje banke Ed Sibley u srijedu je izjavio da je tržište nekretnina disfunkcionalno i deset godina nakon financijske krize.

Aktualna kriza pojačala je politički pritisak na vladu pred moguće izbore 2019. godine pa su stotine građana, većinom mladih, blokirale jednu od glavnih dablinskih prometnica u prvom većem prosvjedu u vezi s tim problemom.

Oporbeni političari i aktivisti na području rješavanja stambenog pitanja pripremaju novi prosvjed ispred parlamenta, koji će se održati 3. listopada.

Iz vlade poručuju da se LDA već pobrinula za zemljište državnih tijela na kojem bi se gradilo tri tisuće stambenih jedinica. To je uključivalo, dodaju, preseljenje bolnice za liječenje psihičkih bolesti iz predgrađa Dublina prikladnijeg za izgradnju kuća za stanovanje.

“Irska se baš ne može pohvaliti dobrim rezultatima kada je u pitanju održivo upravljanje zemljištem. To je rezultiralo neefikasnim korištenjem, nekontroliranim širenjem i promjenjivim cjenovnim ciklusima", kazao je Dermot O’Leary, glavni ekonomist u Goodbody Stockbrokersu.

“Premda se utjecaj takve agencije neće odmah osjetiti, dobrodošao je dodatni instrument u raspoloživom 'arsenalu' stambene politike kako bi se pomoglo prevenirati neke od grešaka iz prošlosti", zaključio je.

Pročitajte više