U Italiji 10 tisuća umrlih godišnje zbog zagađenosti

U Italiji godišnje umire oko 10.000 osoba zbog zagađenosti, piše tjednik L'Espresso, koji će se u petak naći na kioscima, a u četvrtak je agencijama dao na korištenje sadržaj istraživanja vođenog u 15 talijanskih gradova o utjecaju zagađenog zraka na bolesti. L

Stanovnici Rima, Milana i Napulja su najviše izloženi zagađenosti. U gradovima s velikim prometom više ih umire od ispušnih plinova nego od industrijskog zagađenja, piše tjednik. Iz epidemiološke studije nazvane "Misa 2" proizlazi da se s povećanjem zagađenosti zraka povećava broj oboljelih.

U Rimu, Torinu i još nekim gradovima u četvrtak je uveden promet osobnih automobila po načelu par-nepar brojeva na registarskim oznakama. U Rimu je promet smanjen za 14 posto, jer očito se nisu svi pridržavali zabrane, što pokazuje i broj kazni. U prva tri sata zabrane vožnje automobilima sa zabranjenim oznakama rimska je policija izrekla 1.600 kazni.

Zanimljiv podatak vezan uz promet iznio je u četvrtak ministar za infrastrukture Pietro Lunardi - u 10 godina u željezničkim nesrećama u Italiji poginulo je ukupno 148 osoba, dok je u istom razdoblju u nesrećama na cestama poginulo 60.000 osoba.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više