U Johannesburgu održan prosvjed žena u minicama

STOTINE žena iz Južnoafričke republike prosvjedovale su danas u minicama na stanici taksija u Johannesburgu gdje je bila napadnuta jedna žena.

25-godišnju Nwabisu Ngcukani napala je grupa vozača taksija zato što je nosila mini suknju.
Tijekom prosvjeda vozači su ženama upućivali uvrede, a u sličnom prosvjedu u petak okupljene ženi i vozači su se čak počeli skidati.

Cijeli slučaj je uzrokovao rasprave oko prava žena i pristojnosti u javnosti. Kako javlja BBC, prolaznici su se smijali i dobacivali dok su taksisti napadali Nwabisu.

"Želimo naglasiti kako žene imaju pravo da nose što god žele", kazala je Nonhlanhla Mokeone, članica organizacije o pravima žena koja traži i da se muškarci pridruže prosvjedu.

Tijekom prosvjeda u petak neke žene su pokazivale noge i grudi, što je u Africi uobičajen znak prosvjeda kod onih koji se osjećaju obespravljenima.

Skupina vozača taksija prosvjednice naziva prostitutkama i da bi pojačali dojam, skidali su hlače i pokazivali stražnjice.

Vlasti traže od udruge vozača taksija da pronađu krivce za napad na 25-godišnju djevojku te na druge žene u zadnje vrijeme. Neki Južnoafrikanci tvrde kako nije kulturno da žene nose minicu, međutim afričke udruge smatraju mini suknje dijelom afričkih tradicionalnih ceremonija.

J.M.

Pročitajte više