U Kaliforniji masovna uhićenja muslimana

STOTINE Iranaca i drugih osoba s Bliskog istoka uhićene su i nalaze se u zatvorima u južnoj Kaliforniji u srijedu, nakon što su se proteklih dana prijavljivali imigracijskim vlastima u sklopu novih propisa o registraciji.

Uhićenja su potaknula prosvjede stotina Iranaca ispred imigracijskog ureda u Los Angelesu. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo ´Što je sljedeće? Koncentracijski logori?´ i ´Što se dogodilo sa slobodom i pravdom?´.

Šokirane i frustrirane islamske i imigrantske skupine procijenile su da je više od 500 osoba uhićeno u Los Angelesu i susjednim okruzima u posljednja tri dana u sklopu primjene novog federalnog antiterorističkog programa.

Prema nekim nepotvrđenim izvješćima, uhićeno je više od 1,000 osoba.

Glasnogovornik imigracijskog ureda rekao je da neće biti objavljen točan broj uhićenih.

Usporedbe s interniranjem Amerikanaca japanskog podrijetla tijekom 2. svjetskog rata

Čelnica skupine za zaštitu ljudskih prava Američkog saveza za građanske slobode (ACLU) Ramona Ripston usporedila je uhićenja s interniranjem Amerikanaca japanskog podrijetla u koncentracijske logore tijekom Drugog svjetskog rata.

´Mislim da je šokantno to što se događa. Ti događaji nas podsjećaju na interniranja Amerikanaca japanskog podrijetla. Dobivamo brojne telefonske pozive. Čujemo da su se ljudi prijavili kako bi pokazali da surađuju s vlastima i zatim su uhićeni´, rekla je Ripston.


Jedan aktivist rekao je da su zatvori u južnoj Kaliforniji pretrpani pa bi neki od uhićenih mogli biti poslani u zatvore u Arizoni.

Uhićenja su provedena u sklopu antiterorističkog programa usvojenog nakon napada 11. rujna, prema kojem se svi muškarci stariji od 16 godina iz 20 arapskih ili bliskoistočnih zemalja, koji nemaju dozvolu za stalni boravak u SAD-u, moraju registrirati kod imigracijskih vlasti.

U ponedjeljak je istekao krajnji rok za registraciju za osobe iz Irana, Iraka, Sirije, Libije i Sudana.

Pročitajte više