U Karlovcu pod nadzorom 80 ljudi koji su jutros ušli u zemlju

Foto: Hina

ZAVODU za javno zdravstvo Karlovačke županije do podneva je pod zdravstveni nadzor stavljeno osamdeset osoba koje su u petak u Hrvatsku ušle s europskog područja s visokim rizikom zaraze koronavirusom te se moraju javiti epidemiologu.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Biserka Hranilović rekla je na županijskom Stožeru civilne zaštite u Karlovcu da svi koji dolaze u Hrvatsku iz Italije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Švedske i dijelova Slovenije već na granici od sanitarnog inspektora dobiju rješenje prema mjestu stanovanja, po kojem se moraju javiti nadležnom epidemiologu.  

Potom idu pod epidemiološki nadzor i samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Stranci moraju reći adresu u Hrvatskoj na kojoj će biti u samoizolaciji, ali za njih je razlika od hrvatskih državljana u tome da će u slučaju da su zdravi moći napustiti Hrvatsku i prije isteka 14 dana.

Hranilović je rekla kako za hrvatske državljane i strance za koje bi se postavila sumnja na zaraženost, a putuju u Hrvatsku, Stožer dobiva obavijest te pokreće proceduru pozivanja županijskog Zavoda za hitnu medicinu kako bi se uz sve mjere sprječavanja zaraze sanitarnim vozilima prevezli do karantene i tamo liječili.

U Županiji nije zabilježen nijedan slučaj

Do petka u Karlovačkoj županiji nije registrirana nijedna zaraza koronavirusom, kroz izolaciju je prošlo 12 osoba, rade se pripreme za poveći broj zaraza te eventualni prihvat s izolacijom, a trenutno je pod epidemiološkim nadzorom oko 150 osoba.

Načelnik Stožera Josip Ribar rekao je da se karlovačka tržnica i prodavaonice neće zatvarati jer se građani moraju opskrbljivati robom, ali da građanstvo u cjelini mora raditi na samozaštiti tako da se smanji osobni kontakt s drugim osobama, da redovito peru ruke te da bolesne osobe ne izlaze iz kuće.

To što je od danas na snazi odluka o zabrani javnih okupljanja, kazao je Ribar, za sada znači da policija neće izdavati dozvole za javne skupove, ali za sada se ne može utjecati na lokale hoće li raditi ili ne.

"Nemamo ovlasti zabraniti mise ili lovačka okupljanja, ali u vezi rada ugostiteljskih objekata kao okupljalištima razgovarali smo s gradskim stožerima da u slučaju potrebe odrede skraćeno radno vrijeme", naveo je.

Zabrana rada dogovarala bi se, kaže, u slučaju određene loše epidemiološke situacije i to u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

Ribar je rekao i kako je do 2 ili 3 sata u noći bilo zagušenje na graničnim prijelazima, ali se sada stanje normaliziralo, jedino što vlakovi Hrvatskih željeznica voze samo do Bubnjaraca, zadnje stanice u Hrvatskoj prema Beloj Krajini.

U organizaciji Stožera kroz noć su se obavještavali vozači autobusa koji svakodnevno prijevoze radnike na posao u Sloveniju, i to u Metliku, Črnomelj, Semič i natrag, o novoj odluci Nacionalnog stožera da će radnici koji odu u Sloveniju, uključujući i vozače, na povratku u Hrvatsku dobiti rješenje o dvotjednom epidemiološkom nadzoru.

"Jedan je autobus s radnicima ipak otišao prema Sloveniji, ali su se s granice vratili kada su saznali o novonastaloj odluci“, rekao je Ribar.

Pročitajte više