U KBC-u Zagreb predstavljen robot

Foto: FAH

U KLINIČKOM bolničkom centru (KBC) Zagreb danas je predstavljen novi robotski sustav u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju, koji je započeo s radom prije tri tjedna, a dosad je u sklopu edukacije liječnika operirano pet pacijenata.

U suvremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svoj prvi robotski sustav, koji je stajao 15 milijuna kuna, nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Predstavljanju robota prisustvovao je i premijer Andrej Plenković koji je ocijenio kako se radi o velikom tehnološkom unapređenju hrvatske medicine, zahvaljujući kojem će pacijenti dobiti još kvalitetniju uslugu.

"Hrvatskoj kao članici EU-a na raspolaganju su sredstva iz EU-ovih fondova, kako bismo tehnološki unaprijedili brojne hrvatske bolnice, pa će vlada i dalje nastaviti s time", naglasio je premijer.

Dosad je dvadesetak stručnjaka, urologa i abdominalnih kirurga prošlo edukaciju, a Zagreb bi uskoro trebao postati i edukacijski centar za liječnike iz Graza, gdje također kupuju takav robotski sustav.

Predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan napomenuo je kako je dosad u sklopu edukacije obavljeno pet operacija, tri zahvata na bubregu i dva na nadbubrežnim žlijezdama.

Pročitajte više