U kojim je sve zemljama na svijetu nezakonito biti gej

Foto: 123rf/ILGA

U DRŽAVI Brunej ove je srijede uveden strog i, prema mnogima, bizaran zakon kojim će se preljub i homoseksualni spolni odnos kažnjavati smrću, i to kamenovanjem.

Na nove odredbe reagirale su mnoge udruge za ljudska prava, slavne osobe poput Georgea Clooneyja, Eltona Johna i Jamie Lee Curtis, ali i mnogi političari, poput bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena.

Smrtna kazna u šest država članica Ujedinjenih naroda 

No to nije jedina zemlja u kojoj su ljudi progonjeni zbog toga što su homoseksualci, piše CNN. Prema izvješću Međunarodne udruge lezbijki, gay, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba (ILGA) o homofobiji na državnoj razini koje je objavljeno prošlog mjeseca, šest država članica Ujedinjenih naroda ima smrtnu kaznu za sporazumne istospolne seksualne radnje, s time da je država Brunej sada postala sedma.

Izvješće spominje da je smrtna kazna za takvu radnju moguća i u još pet država članica. 

U nekim od tih zemalja, poput Bruneja, ovakva stroga kazna temelji se na šerijatskom pravu, islamskom pravnom sustavu koji određuje stroge tjelesne kazne.

Homoseksualnost kriminalizirana u 70 zemalja članica UN-a

Sporazumni istospolni odnosi kriminalizirani su u čak 70 zemalja članica UN-a, navodi se u izvješću, a u njih 26, od spomenutih 70, kazna za homoseksualne radnje varira od 10 godina zatvora do doživotne zatvorske kazne.

Na karti (slika dolje) koju je predstavila ILGA može se vidjeti zakonski status istospolnih partnera diljem svijeta.

Pročitajte više