U kolovozu izlazi njemačko izdanje Kačićeve knjige "U službi domovine"

Na tribini Croatia rediviva u knjižnici "Bogdan Ogrizović" večeras je u Zagrebu nakladnik Narodni savez Nijemaca Republike Hrvatske najavio izlazak u kolovozu njemačkoga prijevoda knjige Hrvoja Kačića "U službi domovine" pod naslovom "Mit der Wahrheit in die Welt".

O njemačkom prijevodu te knjige, u kojoj Kačić obrađuje Domovinski rat do 1995. s posebnim naglaskom na 1991. godinu, govorili su predsjednica Narodnoga saveza Nijemaca Republike Hrvatske Jasminka Petter i ravnatelj Austrijskoga kulturnog foruma u Zagrebu Robert Szucsich.

Knjigu je na njemački jezik prevela skupina prevoditelja, istaknula je Petter i dodala kako u Njemačkoj već sad vlada za knjigu veliko zanimanje.

Njemačkom izdanju Kačićeve knjige predgovor je napisao bivši austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova Alois Mock. Kačić je s najvećom pažnjom stvorio znanstveni rad vrlo vrijedan po sadržanim dokumentima, ističe Mock i napominje kako vrijednosti Kačićeve knjige pridonosi i to što autor nije bio član ni jedne političke stranke u Hrvatskoj.

Englesko izdanje knjige Hrvoja Kačića pod naslovom "Serving my Country" objavio je 2003. godine Institut Ivo Pilar. U predgovoru tom izdanju profesorica sa Sveučilišta u Oxfordu Kathaleen Wilkes navodi da su Vukovar i Dubrovnik primjer ljudskih i kulturnih katastrofa te iskonske hrabrosti građana.

Govoreći o Kačićevoj knjizi, Petterova je istaknula riječi što ih je zapisao o Kačićevoj knjizi britanski parlamentarac i novinar Michael Foot: "Smatralo se da Hrvatska uopće ne treba postojati jer je prema bijednim srpskim podvalama hrvatska država bila tek njemačkim izumom. Zašto onda u europskim vladinim ustanovama gdje je takva glupost bila prihvaćena ne bi i stari Dubrovnik mogao biti izbrisan sa zemljovida?"

Srećom su dubrovački muškarci, žene i djeca imali drukčiju zamisao, napisao je Foot i dodao kako je Kačić u sve to imao cjelovit uvid i obvezu da o tom upozna javnost, rekla je na kraju Jasminka Petter.

Kačić je najavio izlazak knjige i na španjolskom jeziku.

Hrvoje Kačić (1932.) stručnjak je za međunarodno pravo. Predstavljao je Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu. Kao predsjednik saborskoga vanjskopolitičkog odbora predvodio je i izaslanstvo u Parlamentu Vijeća Europe.

(Hina) xmk yjn

Pročitajte više