U Libiji bjesni rat, kreće protuofenziva. Strani vojnici bježe iz zemlje

Foto: EPA, YouTube

STRANE države počele su evakuirati osoblje iz Libije zbog pogoršavanja situacije u toj zemlji, u kojoj je međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva danas je objavila da pokreće protuofenzivu protiv snaga Kalife Haftara, vođe s istoka Libije, javljaju agencije. 

Hitno se premješta i američko veleposlanstvo, bježi i vojska

Američko zapovjedništvo za Afriku (AFRICOM) objavilo je da će premjestiti jedan kontingent američkih vojnika, dok je Indija priopćila da je evakuirala pripadnike mirovnih snaga u Tunis.

"Zbog novih sukoba u Libiji kontingent snaga Američkog zapovjedništva za Afriku privremeno se premješta iz zemlje, kao odgovor na sigurnosno stanje na terenu", objavio je AFRICOM čije je sjedište u Stuttgartu.

Priopćeno je također da će se pratiti stanje na terenu i "razmotriti mogućnost povratka američke vojne nazočnosti kada to bude moguće". Američka vojska nije objavila koliko vojnika povlači iz Libije.

Kalifa Haftar, vođa snaga s istoka Libije, pokrenuo je vojni pohod na Tripoli. 

Haftarova Libijska narodna vojska (LNA) stigla je u subotu do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgne vladu koja uživa potporu UN-a. 

Neuspjeh UN-a

Povlačenje stranih državljana novi je neuspjeh međunarodne zajednice u samo nekoliko dana.

Čelni čovjek UN-a Antonio Guterres sastao se u petak u Bengaziju s maršalom Haftarom kako bi se, prema riječima glavnog tajnika, "spriječio vojni sukob".

No, iz Libije je otišao bez rezultata.

"Odlazim iz Libije jako zabrinut i teška srca", rekao je Guterres u zračnoj luci, nakon susreta s Haftarom, "izrazivši nadu da je još moguće spriječiti krvav sukob u Tripoliju i u okolici".

Nova eskalacija događa se prije nacionalne konferencije pod pokroviteljstvom UN-a koja se sredinom travnja treba održati u Gadamesu, na jugozapadu, kako bi se donijele "smjernice" za izlazak zemlje iz krize, uz raspisivanje izbora.

No, pitanje je što će se događati do sredine travnja.

Haftara protivnici smatraju novim Gaddafijem

Haftar (75) se predstavlja kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gaddafijem.

U nedjelju je njegova ofenziva zaustavljena nakon što je vlada objavila da je pokrenuta protuofenziva.

Glasnogovornik vlade objavio je početak protuofenzive kako bi se očistili gradovi od "nelegitimnih snaga", pri čemu je mislio na snage vojnog zapovjednika Haftara, javio je AFP.

Ta operacija trebala bi omogućiti "čišćenje svih libijskih gradova od agresora i nelegitimnih snaga", rekao je glasnogovornik Mohamad Gnounou u izjavi novinarima u Tripoliju.

Libija u kaosu još od 2011.

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

Tko je general Haftar?

Ovaj bivši general u Gadafijevom režimu, koji mu je pomogao osvojiti vlast 1969., ali se nakon toga zavadio s njim i pobjegao u SAD, 2011. se vratio u zemlju i stao na stranu pobunjenika. Nakon toga se, kada su pobunjeničke snage međusobno zaratile, iskazao oslobađanjem Bengazija od islamističkih snaga koje su preuzele kontrolu. 2017. ga je, prema medijskim izvještajima, Rusija počela aktivno podržavati naoružanjem, nakon što se Haftar susreo s Rusima u Moskvi, a potom i na palubi ruskog nosača aviona Admiral Kuznjecov koji je doplovio pred obalu Libije.

Ofenziva na Tripoli nije, međutim, početak vojnih operacija generala Haftara. Iako je to izvan Libije prošlo uglavnom neprimijećeno, snage LNA su od početka godine povele operaciju kojom su zauzele gotovo cijeli jug zemlje, sa službenim objašnjenjem da čiste zemlju od stranih snaga i terorista.

Tako su u veljači zauzele strateški bitna naftna polja el-Šarara i el-Feel, koja zajedno proizvode gotovo 400 tisuća barela nafte na dan, kako izvještava list Foreign Policy. Kao i kad je zauzeo naftna postrojenja na istoku 2016., Haftar je inkorporirao lokalne milicije u svoj LNA obećavajući im uniformu i redovitu plaću.

Osim paralelne vojske i parlamenta, Haftar je uveo i paralelnu nacionalnu valutu, dinar, kojim ga je opskrbila Rusija. Usto, lokalnom stanovništvu koje osjeća posljedice višegodišnjeg ekonomskog i političkog kolapsa je počeo dijeliti brašno, benzin i plin, dajući im tako do znanja da se može pobrinuti za njih na način na koji vlada u Tripoliju očito ne može. Haftar već od 2016. kontrolira veći dio libijske nafte, a sad je samo ojačao svoju dominaciju.

Što mu je sada plan? Haftar i Saraj su se u veljači susreli na pregovorima u organizaciji posebnog izaslanika UN-a za Libiju u Abu Dabiju, no dogovor o budućnosti zemlje nije postignut. Izgleda da se Haftar stoga odlučio na vojnu opciju. Kako piše Foreign Policy, Haftar bi mogao reformirati vladu u Tripoliju i postaviti svog premijera na istoku zemlje Abdulaha al-Tinija kao premijera cijele zemlje. Haftar bi pak postao vrhovni zapovjednik nacionalne vojske. 

Zanimljivo je i da su u travnju prošle godine francuski mediji izvijestili da je Haftar pretrpio težak moždani udar te da je prebačen na liječenje u Pariz. No LNA je tada demantirao ove "lažne vijesti", tvrdeći da je njezin zapovjednik zdrav. 

Pročitajte više