U Ljubljani osnivački sastanak Foruma slavenskih kultura

U Ljubljani je u ponedjeljak popodne započeo dvodnevni osnivački sastanak Foruma slavenskih kultura (FSK), međunarodne zaklade odnosno foruma namijenjenog jačanju međusobne kulturne suradnje slavenskih zemalja i promicanju njihova jezičnog, umjetničkog i općekulturnog identiteta i uzajamnosti na međunarodnom planu.

Susretu koji je počeo iza zatvorenih vrata nazočan je i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, te predstavnici još 10 slavenskih zemalja - Bugarske, BiH, Češke, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovačke, Srbije i Crne Gore, te Ukrajine. Osnivački sastanak na kojemu se bira prva uprava završit će u utorak potpisivanjem svečane izjave i kulturnim programom.

Ideja za osnivanje Foruma slavenskih kultura koji će sjedište imati u Ljubljani nastala je na susretu ministara kulture više slavenskih zemalja na Brdu kod Kranja (Slovenija) u prosincu 2002. godine. Oni su tada u posebnoj izjavi izrazili uvjerenje da je pozitivan i dobrodošao svaki oblik suradnje čiji je cilj očuvanje nacionalnih jezika i autentičnih nacionalnih kultura u svijetu koji se sve brže globalizira. Slovenija se kroz rad Foruma želi afirmirati i kao matična država najzapadnijeg slavenskog naroda koji je u neposrednom kontaktu s germanskom i romanskom kulturom.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više