U Londonu se održava pripremni sastanak o rješavanju klimatskih promjena

Foto: EPA

MINISTRI za okoliš i predstavnici 51 zemlje u nedjelju i ponedjeljak u Londonu održavaju pripremni sastanak ključan za uspjeh summita o klimi COP26 koji će se u studenome održati u Glasgowu.

Razgovori u Londonu pod britanskim predsjedanjem COP26, na kojima sudjeluju i Sjedinjene Države, Kina te Indija, održavaju se nakon gotovo trotjednih sastanaka završenih sredinom lipnja. 

No ti sastanci nisu donijeli nikakav napredak jer se međunarodni predstavnici razilaze u pitanjima financiranja, transparentnosti, evidencije smanjenja emisija stakleničkih plinova i rokova za uspostavu tržišta ugljikom.

Cilj je ustrajati na obvezi ograničenja globalnog zatopljenja na 1.5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko razdoblje, zacrtan na Pariškom summitu o klimi. 

"Pred nama je opasno razdoblje za planet"

Sastanak u Londonu, koji se prvi put održava uživo nakon 18 mjeseci te djelomice i videokonferencijom kako bi se uključilo što više sudionika, treba skicirati viziju za COP26 i "postići jedinstveno stajalište", navodi britanska vlada.

Velika Britanija želi da neformalni sastanak koji se održava iza zatvorenih vrata, omogući "otvorene razgovore".

"Pred nama je opasno razdoblje za planet i jedini način da očuvamo njegovu budućnost jest da sve zemlje idu jedinstvenim putem", rekao je predstavnik britanske vlade za COP26 Alok Sharma.

Sastanak u Londonu treba omogućiti da najveći emiteri CO2, kao što su Kina i Sjedinjene Države, razgovaraju s najranjivijim zemljama kad je riječ o globalnom zatopljenju, kao što su Jamajka, Kostarika, Ruanda ili Maršalovi Otoci.

Pročitajte više