U Maleziji otvorena birališta, sadašnji premijer se natječe protiv bivšeg koji ima 92 godine

Foto: Hina

OTVORILA su se birališta na parlamentarnim izborima u Maleziji na kojima se aktualni predsjednik vlade Najib Razak (64) natječe s bivšim mentorom i bivšim premijerom Mahathirom Mohamadom kojemu su 92 godine.

Birači su počeli glasati u 8 sati (2 sata po srednjoeuropskom vremenu) u toj zemlji u jugoistočnoj Aziji s 32 milijuna stanovnika. Birališta će se zatvoriti u 17 sati (11 sati po srednjoeuropskom vremenu), a rezultati će se znati u srijedu navečer.

Ovo bi mogli biti najneizvjesniji izbori u zemlji. Koalicija Barisan Nasional (Nacionalna fronta, BN) u kojoj su stranke koje su na vlasti od 1957. kada je ta bivša britanska kolonija stekla neovisnost, gubi popularnost posljednjih godina zbog velikog skandala pronevjere javnog novca preko državnog fonda 1MDB koji je osnovao Najib nakon dolaska na vlast 2009. radi modernizacije Malezije.

Povratak u politiku bivšeg karizmatičnog premijera Mahathira Mohamada, gorljivog nacionalista koji vodi oporbenu koaliciju, dao je poticaj pristašama promjene vlasti.

Devedesetogodišnjak je prekinuo mirovinu kako bi odmjerio snage s bivšim štićenikom u toj multietničkoj zemlji gdje je Malajaca gotovo 60 posto i dugi niz godina su izborna baza koalicije na vlasti koju vodi Najib Razak.

Mahathir Mohamad želi iskoristiti svoju popularnost među Malajcima kako bi u srijedu izvojevao pobjedu. No većina analitičara misli da će Razak ostati premijer zahvaljujući sustavu u kojemu mu je dovoljna natpolovična većina u parlamentu i koji bi trebao ići na ruku koaliciji na vlasti u utrci s razjedinjenom oporbom.

Pročitajte više