U Maru otvoreni dani Matice hrvatske

Kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske Mostar 2003, koja se ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, otvorena je u ponedjeljak navečer u Mostaru.

Riječ je o petoj po redu manifestaciji, najznačajnijoj u Bosni i Hercegovini, a biti će otvorena do 31. svibnja.

Dane Matice hrvatske Mostar otvorio je hrvatski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Dragan Čović, koji je istaknuo značenje Matice kao stožerne snage za očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta u BiH.

Hrvatski ministar kulture Antun Vujić, koji je u trodnevnom posjetu BiH, izrazio je zadovoljstvo što je nazočio otvaranju ove kulturne manifestacije rekavši da se time stvara "novi hrvatski identitet" na temeljima kulture Hrvata Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, ovakvi događaji "oplođuju taj kulturni identitet" ali i "osposobljavaju ljude za suvremeni život, za multikulturalnost".

Vujić će u utorak u Mostaru razgovarati s kulturnim djelatnicima iz Hercegovine te će obići mjesto izgradnje u posljednjem ratu srušenog Starog mosta, dok bi u srijedu trebao u Sarajevu razgovarati s ministrom za civilne poslove u državnome Vijeću ministara Safetom Halilovićem.

(Hina) zkre br

Pročitajte više