U Mošćenici kod Petrinje završeno razminiranje poljoprivrednog zemljišta

SVEČANOM primopredajom potvrde o razminiranosti danas je u Mošćenici kod Petrinje završeno razminiranje 212,3 tisuće četvornih metara poljoprivrednog zemljišta.

Razminiranje tog prostora, uglavnom livada i pašnjaka, obavila je tvrtka "DOK-ING" iz Zagreba, a iz državnog proračuna za to je izdvojeno 1,241.955 kuna.

Potvrdu o razminiranosti predsjedniku Mjesnog odbora Mošćenice Darinku Dumboviću uručio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Oto Jungwirth.

Najavio je da će se uskoro u nadmetanje staviti još jedan projekt razminiranja u Mošćenici, kojim će se od mina očistiti prostor lijeve strane potoka Ciglenjak, površine 259 tisuća četvornih metara, dok se s Lukxemburgom dogovara razminiranje desne strane istog potoka, u vrijednosti od 180 tisuća eura.

Jungwirth je istaknuo da je danas razminirano i mjesnom stanovništvu na uporabu vraćeno i poljoprivredno zemljište između mjesta Glinska Poljana i Donje Jame, kod Petrinje, površine od 293 tisuće četvornih metara, za čije je razminiranje iz državnog proračuna utrošeno 2,798.245 kuna.

Naglasio je da mu je posebno drago što je razminiran prostor u Glinskoj Poljani jer je tijekom 1991. i 1992. godine, kao hrvatski branitelj, bio u tom mjestu i na tom području.

Potvrdu o razminiranosti od ravnatelja Jungwirtha primio je predsjednik Mjesnog odbora Glinske Poljane Ivica Mileković.

Ravnatelj HCR-a napomenuo je da je u Sisačko-moslavačkoj županiji ove godine razminiran prostor od 1,453.220 prostornih metara, te da se u toj županiji trenutačno radi na šest radilišta, na kojima piroteničari razminiraju površinu od 541.111 četvornih metara.

O radovima razminiranja na ta dva terena izvijestio je vlasnik tvrtke za humanitarno razminiranje "DOK-ING" iz Zagreba Vjekoslav Majetić, rekavši kako je na oba radilišta pronađeno 481 minsko-eksplozivno sredstvo te da je teren bio prilično težak za radove, ali da su pirotehničari uspješno i na vrijeme obavili svoj posao.

Osvrnuo se i na cijene razminiranja, naglasivši da je na tim projektima ostvarena prosječna cijena nešto manja od 11 kuna po prostornom metru, odbacivši prigovore da je tvrtka kojoj je vlasnik, bilo u čemu povlaštena pri dobivanju tih poslova.

(Hina) malj sp

Pročitajte više