U Mostaru ubuduće samo jedan proračun a ne šest općinskih

POVJERENSTVO za preustroj Mostara odlučilo je da će ubuduće u Mostaru postojati samo jedan proračun, a ne kao dosad šest općinskih proračuna, izjavio je u srijedu predsjedavajući tog Povjerenstva Norbert Winterstein.

Winterstein, kojeg je na tu dužnost sredinom rujna imenovao Visoki predstavnik Paddy Ashdown sa zadatkom da do 15. prosinca predloži cjelokupni preustroj Mostara, kazao je da je Povjerenstvo također odlučilo da će ubuduće u nadležnosti Gradske uprave Mostara biti urbanističko planiranje grada, katastar i zaštita okoliša.

Ukinut će se dužnost dogradonačelnika Mostara koja je dosad služila za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, najavio je Winterstein.

Rekao je i da u Povjerenstvu za preustroj Mostara postoje nesuglasja kako na novi način osigurati mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Mostaru.

Winterstein smatra kako bi Ustavni sud BiH trebao odrediti što u Mostaru predstavlja povredu nacionalnih interesa jer bi se na taj način izbjegle zapreke i blokade u radu tijela vlasti u Mostaru pri pojavi međunacionalnih nesporazuma. Winterstein je također priznao kako unutar Povjerenstva za preustroj Mostara, u čiji su rad uključene sve stranke iz tijela vlasti u Mostaru, postoje različita mišljenja treba li se ubuduće pri formiranju vlasti u Mostaru pridržavati kriterija popisa pučanstva iz 1991. godine. On je također priznao kako još nije usuglašeno stavljanje pod jedinstvenu nadležnost grada Mostara socijalne zaštite, zdravstva kulture i sporta. U tom kontekstu Winterstein je stanje u Mostaru usporedio s bivšom Jugoslavijom rekavši kako su u Mostaru skoncentrirani problemi koji se odnose na BiH ali i na bivšu Jugoslaviju.

"Mostar je jedna vrsta mikrokosmosa bivše Jugoslavije", kazao je Winterstein. Na novinarski upit što znači poređenje Mostara i bivše Jugoslavije koja se raspala i je li to umanjivanje perspektive Mostara, Winterstein je kazao da je želio reći kako u Mostaru treba pronaći rješenje za zajednički život različitih naroda. Dodao je kako usporedba Mostara i bivše Jugoslavije možda i nije 100 posto precizna, ali da on kao Europejac taj problem tako vidi.

(Hina) pg sd

Pročitajte više