U Mosulu naizgled mirno

U MOSULU u petak vlada privid mira nakon što su američke snage izvele zračne napade na pobunjenike, ali građani tvrde da u trećem najvećem iračkom gradu i dalje vlada napetost.

Nigdje se ne mogu vidjeti pripadnici iračke policije, a neke agencije javile su da su grad napustili Amerikanci i predali ga pobunjenicima.

Agencija France Presse javila je kako su američke postrojbe u petak u zoru otišle iz Mosula i predale područje pobunjenicima, koji su se rasporedili po cijelom gradu.

Iračka policija se potpuno povukla i američku vojsku se u gradu ne vidi, kaže se u vijesti AFP. Skupine naoružanih pobunjenika pješice i u vozilima patroliraju oko glavnih državnih zgrada.

Američke postrojbe, koje su do četvrtka navečer kontrolirale četiri od pet mostova grada, 390 kilometara sjeverno od Bagdada, povukle su se nakon što su u noći napadnute minobacačkom vatrom, stoji u vijesti.

Reuters navodi tvrdnje američkih snaga kako čine sve što mogu kako bi održale red i negiraju da im grad izmiče kontroli.

"Iračka nacionalna garda i multinacionalne snage ponovno uspostavljaju sigurnost u onim područjima grada iz kojih napadaju teroristi, ponajprije jugozapadnim dijelovima", rekla je glasnogovornica američkih snaga smještenih u Mosulu bojnica Angela Bowman.

"Mosul nam nije izmakao kontroli, niti ga kontroliraju pobunjenici", ustvrdila je.

No i Reuters u vijesti kaže da je najmanje jedan građanin Mosula, koji se u petak provezao kroz nekoliko gradskih četvrti, rekao kako nije vidio nijednog pripadnika iračke policije ni drugih snaga sigurnosti, a samo je jedan konvoj američkih vojnika projurio zapadnim dijelom grada.

Pročitajte više