U Nairobiju organizirana vježba za teroristički napad

AMERIČKO veleposlanstvo u Nairobiju organiziralo je u petak vježbu za eventualni bombaški napad, koja je uzrokovala paniku u okolici veleposlanstva i obližnjeg kompleksa UNa.

"Agenti sigurnosti viknuli su nam da je oglašena uzbuna za bombaški napad i zapovijedili nam da napustimo automobile, izađemo iz kompleksa UN-a i bacimo se na tlo", rekla je jedna Francuskinja koja se u tom trenutku zatekla u UN-ovoj zgradi. "Na mjestu je napušteno tridesetak vozila i deseci ljudi našli su se potrbuške na zelenim površinama", rekla je.

Drugi očevidac kazao je da su snage sigurnosti američkog veleposlanstva i UN-a blokirale pristup cesti koja prolazi ispred veleposlanstva, dok je sam ulaz u zgradu blokirao veliki građevinski stroj.

Glasnogovornik veleposlanstva potvrdio je da je riječ bila o vježbi te da prave prijetnje bombaškim napadom nije bilo.

Američko veleposlanstvo u Nairobiju bilo je uništeno u bombaškom napadu u kolovozu 1998., pri čemu je poginulo 213 ljudi, među kojima 12 Amerikanaca.

U studenome 2002. u bombaškom napadu na izraelski hotel u Mombasi poginulo je 18 ljudi. Gotovo istodobno, projektilima je bio napadnut izraelski putnički zrakoplov koji je iz Mombase poletio za Tel Aviv.

Pročitajte više