U NAPADIMA U ISTANBULU POGINULO ŠEST ŽIDOVA, OSTALI SU TURCI

U napadima na dvije sinagoge u Istanbulu u subotu je poginulo šest židova, izjavio je u nedjelju za izraelski radio pripadnik židovske zajednice najvećeg turskog grada.

"Među poginulima smo identificirali šest židova, među kojima četiri čuvara koje je angažirala zajednica... Većina žrtava su trgovci iz susjedstva", rekao je taj izvor.

U dva napada na sinagoge u subotu je poginulo najmanje 22 osobe, a ranjeno ih je više od 300.

Pokrenuta je istraga, ali zasad još nema nikakvih pojedinosti. Dnevnik Hurriyet u svojem je internetskom izdanju objavio kako je policija privela tri osobe koje se dovode u vezu s napadima, među kojima je i jedna žena.

Nije otkriveno koje su nacionalnosti privedene osobe, ni kojoj bi organizaciji mogle pripadati. Policajci koji su ih ispitivali, navodi list, vjeruju da bi osoba bliska osumnjičenima mogla biti "izravno povezana" s napadima.

U nedjelju bi u Istanbul trebao stići izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom. Sigurnosni izvori kažu da su već u gradu istražitelji izraelske obavještajne službe Mossad koji pomažu pri istrazi, a na mjestu napada već je tijekom noći bila jedna ekipa izraelskih vjerskih forenzičara.

Pročitajte više