U napadima vjerskog radikala u kazahstanskom Almatiju poginulo četvero osoba

Foto: 123rf

TRI policajca i jedan civil ubijeni su u kazahstanskoj financijskoj prijestolnici Almatiju u tri gotovo istodobna napada, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Novinska agencija Interfax je izvijestila, pozivajući se na policijski izvor, da je "vjerski radikal i vjerojatno sljedbenik netradicionalnog islama" pucao u središtu Almatija.

Petero očevidaca reklo je za Reuters da su čuli pucnjacvu u tri različita područja u središtu grada.

Policija je zatvorila nekoliko ulica, uključujući onu nedaleko od ureda službe sigurnosti KNB-a, gdje su se također čuli pucnji.

KNB je priopćio da su neidentificirani napadači napali policijsku postaju i ured KNB-a. Policija navodi da je uhitila jednog osumnjičenog, a da je drugi još u bijegu. Uhićeni 27-godišnjak ranio je još dva policajca, a osumnjičen je i za ubojstvo počinjeno tijekom vikedna, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova. 

KNB, nasljednik KGB-a u toj bivšoj sovjetskoj republici, priopćio je prošli mjesec da je uhitio nekoliko pripadnika skupine koja je planirala "terorističke činove korištenjem eksplozivnih sredstava kućne izrade", nakon smrtonosnog napada u sjeverozapdnom gradu Aktobeu. U tom napadu koji su izvršili, kako navode vlasti, simpatizeri Islamske države, ubijeno je sedam ljudi, a snage sigurnosti su ubile 18 napadača.
 

Pročitajte više