U nedjelju drugi krug izbora za vojvođanski parlament

U SRBIJI se u nedjelju održava drugi krug izbora za predsjednike općina i gradonačelnike, a u Vojvodini i drugi krug izbora za zastupnike u pokrajinskoj skupštini.

U prvom krugu glasovanja za vojvođanski parlament, održanom 19. rujna, najveći broj mjesta od ukupno 120 pripao je Srpskoj radikalnoj stranci (21), potom Demokratskoj stranci (15), Koaliciji "Zajedno za Vojvodinu" i Savezu vojvođanskih Mađara po šest itd. Prvi krug održan je po proporcionalnom izbornom sustavu i njime je izabrana polovica ukupnog sastava parlamenta.

U drugom izbornom krugu, u nedjelju, određuje se sastav druge polovice mjesta u Skupštini Vojvodine i on se odvija po većinskom izbornom sustavu. Srpski radikali i po ovom izbornom sustavu imaju najveći broj kandidata za preostalih 60 mjesta u Skupštini Vojvodine.

Prema riječima aktualnog predsjednika Skupštine Vojvodine i predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanaka, unatoč radikalizaciji biračkog tijela u Vojvodini demokratski opredijeljene stranke i dalje su dominantna snaga u pokrajini, što proizlazi iz rezultata prvog kruga izbora po kojima će većinu u parlamentu ipak imati stranke s demokratskim predznakom. U ovu skupinu stranaka svrstavaju se, osim Demokratske stranke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, i Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice, Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića, koalicija "Zajedno za Vojvodinu" i Savez vojvođanskih Mađara. Čanak smatra da je do porasta popularnosti SRS-a došlo zbog pogrešne politike Demokratske stranke Borisa Tadića, koja je odstupila od dogovora o zajedničkom izlasku na izbore demokratskih stranaka.

Jedina stranka Hrvata u Vojvodini, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, imat će sigurno jednog predstavnika u Skupštini Vojvodini - Duju Runje, dok će se za drugog morati izboriti na predstojećem drugom krugu glasovanja.

Dobije li veći broj glasova birača na sjeveru Vojvodine, u pokrajinski parlament ući će i Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a.

Istodobno s pokrajinskim izborima održava se i drugi krug glasovanja za predsjednike općina odnosno gradonačelnike, koji će po novom zakonu o lokalnoj samoupravi imati daleko veće ovlasti nego do sada.

Sastav gradskih skupština određen je u prvom krugu glasovanja, a u nedjelju se odlučuje o čelnim ljudima općina i gradova.

U Novom Sadu za mjesto prvog čovjeka grada bore se kandidat DS-a Borislav Novaković i kandidatkinja SRS-a Maja Gojković. U Subotici, građani bi se trebali odlučiti između predstavnika DS-a Olivera Dulića i kandidata Saveza vojvođanskih Mađara Geze Kucsere.

DSHV je kao i u prvom krugu pozvao Hrvate u Subotici da glasuju za kandidata stranke Saveza vojvođanskih Mađara s kojom imaju dugogodišnju političku suradnju.


Pročitajte više