U novom Nacionalu objavljen intervju s Gotovinom

NAJNOVIJI broj Nacionala, na čijoj je naslovnici zajednička fotografija Pukanića i Gotovine, donosi intervju s Gotovinom koji tvrdi kako ga nitko nije obavijestio o optužnici, te da ga nitko iz bivše niti sadašnje vlade nije pozvao na razgovor, na koji bi on pristao ako bi imao status kao general Stipetić.

S Gotovinom je razgovarao Ivo Pukanić, koji će vjerojatno zbog intervjua odgovarati hrvatskoj policiji.

Ako niste krivi zašto ste pobjegli od Haškog suda?
Dovelo me se pred gotov čin. Dan prije objavljivanja optužnice saznao sam što mi se sprema. Zar sam trebao čekati da me se ni krivog ni dužnog strpa u zatvor pa da bespomoćan čekam što će se dogoditi? Da mi je predložen razgovor s haškim istražiteljima u Zagrebu, odmah bih pristao.

Znači li to da priznajete Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije?
Pa naravno da priznajem Haški sud kao što priznajem i vladavinu prava. Nikad nisam dovodio u legitimnost tog suda.

Zašto niste ispričali istinu haškim istražiteljima 1998. godine kad su zatražili da razgovaraju s vama? Vlada tvrdi kako ste tada odbili razgovarati s njima.
Nisam odbio razgovarati s njima. Nisam uopće znao da traže razgovor sa mnom. Nikad mi to nitko nije rekao. Slučajno sam gledajući televiziju saznao da se nešto kuha oko mene. Gledao sam Dnevnik kad je jedan od vijesti bio godišnji izvještaj tadašnjeg ministra Mate Granića koji je u jednom trenutku rekao "da je vlada u dogovoru s generalom Gotovinom odlučila da on ne razgovara s Haaškim istražiteljima po pitanju ratnih zločina u akciji Oluja". Bilo je to prvi put da se moje ime spominje u vezi s Haagom, kao i to da sam se s vladom oko nečega dogovarao. Odmah sam nazvao odgovorne ljude u vladi i zatražio da mi objasne riječi Mate Granića. Odgovoreno mi je "Ne brini ništa i ne miješaj se u državnu politiku. Sve će biti u redu".

Rekli ste da poštujete i priznajete Haški sud i da ste spremni razjasniti svoju ulogu u događajima iz 1995. godine.
Kao i 1998. i 2001. godine i danas sam spreman razgovarati s haškim istražiteljima jer doista nemam što skrivati. Spreman sam s njima razgovarati sve dok se ne razjasni i najmanji detalj oko moje uloge u svim za njih problematičnim akcijama. I danas stojim iza svakog mog vojničkog poteza jer su svi bili časni i pošteni. Ako nakon moga iskaza i dalje ostanu kod optužnica protiv mene , odlazim dobrovoljno u Haag. Nitko me neće trebati loviti, hapsiti ili loviti silom. Otići ću tamo dostojanstveno kao vojnik. Ne postavljam nikakve uvjete. Mislim da je svima prihvatljivo da poput generala Stipetića dam svoj iskaz u Zagrebu.

Kako gledate na događaj u vojarni Dračevac u Splitu u svibnju 2001. kad je bio izviždan predsjednik Mesić zbog vas?
Kao hrvatskog generala bilo me je stid jer sam takvo ponašanje dijela vojnika smatrao i svojim porazom. Jedan sam do onih koji je odgajao hrvatsku vojsku. To se nije smjelo dogoditi. Vojska mora poštivati instituciju predsjednika. I ja sam se nekoliko puta sreo s predsjednikom Mesićem i uredno smo se pozdravili. Ne vidim razloga zbog čega i danas ne bi to isto učinili u slučaju da se sretnemo.

 

Pročitajte više