U odnosima Slovenije i Hrvatske "opekotine trećeg stupnja"

POČETAK primjene hrvatske odluke o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu u Jadranu (ZERP) mogao bi pogoršati odnose Ljubljane i Zagreba koji nakon zadnjeg incidenta na Dragonji ionako "bole kao opekotine trećeg stupnja", ocjenjuje u subotnjem komentaru slovenski dnevnik Primorske novice.

"Površina ZERP-a veća je od površine cijele Slovenije i sad bi po nekim interpretacijama Hrvati mogli početi dokazivati što je to strogost. Naša država protivi se tom nedostatku europskog duha i stalno najoštrije prosvjeduje u UN-u, EU-u i NATO savezu, a slovenska poduzeća koja bi mogla doživjeti bliske susrete s hrvatskim stražarima Jadrana boje se u prvom redu zbog samovoljne interpretacije pojasa", piše list u komentaru i spominje tzv. "morski dimnjak" do međunarodnih voda koje je predviđao parafirani sporazum Drnovšek - Račan.

"Tamo gdje je dimnjak gledao na otvoreno more, sada se protežu hrvatske vode ZERP-a. Rješenja nema na vidiku. Istina je da je u Sloveniji pri kraju predizborna kampanja koja nije bila prava prilika za traženje dobrosusjedskog suživota, ali što će biti kad u Hrvatskoj uskoro počne predsjednička kampanja", pišu "Primorske novice".

Pročitajte više