U Okučanima otkrivena 141. masovna grobnica žrtava srpske agresije

Na mjesnom groblju u Okučanima otkrivena je danas još jedna masovna grobnica žrtava srpske agresije tijekom Domovinskog rata, i to je do sada 141. masovna grobnica u Hrvatskoj.

Prvoga dana iskapanja pronađeni su posmrtni ostaci deset osoba, uglavnom civila, među kojima su i tri žene, a ekshumirani su na dubini većoj od dva metra.

Riječ je o žrtvama iz 1991. koje su dovezene s područja Bijelih Stijena nedaleko od Okučana. Nagađa se da bi u grobnici mogle biti i žrtve iz logora Bučje, izvijestila je novinare potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je bila nazočna početku iskapanja.

Podsjetila je da je na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila još 1149 osoba.

Rekla je kako su ove godine riješena 52 slučaja te da je proces traženja zatočenih i nestalih za Vladu apsolutni prioritet.

"I pronalazak ove masovne grobnice rezultat je ustrajne potrage koja će vjerojatno riješiti barem desetak sudbina s popisa zatočenih i nestalih", naglasila je potpredsjednica Kosor.

Iskapanja masovne grobnice na okučanskom mjesnom groblju nastavit će se sutra.

Istodobno u Cagama, nedaleko od Okučana, počela su istraživanja dviju pojedinačnih grobnica žrtava srpske agresije tijekom Domovinskoga rata.

Početku iskapanja na okučanskom groblju nazočni su bili predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Predsjednik te udruge Ivan Pšenica rekao je kako ima naznaka o postojanju još dviju većih masovnih grobnica na vukovarskom području. Dodao je da je jedna od mogućih lokacija na miniranom području koje prethodno treba razminirati.

(Hina) xvruz ysp

Pročitajte više