U Poljskoj prosvjed podrške Ivanu Pavlu II. zbog optužbi da je prikrivao pedofiliju

Foto: EPA

Tisuće Poljaka sudjelovale su u Nacionalnom maršu za Papu u obranu ugleda Ivana Pavla II., koji je umro u travnju 2005., a nedavno su se pojavile optužbe da je prikrivao zločine pedofilije dok je bio nadbiskup Krakova. Kao i svi drugi marševi katoličkih organizacija, tako je i ovaj održan uz podršku populističke nacionalističke vlade stranke Pravo i pravda (PiS), a među sudionicima je bio i ministar obrane Mariusz Blaszczak.

"Kao što svaki častan čovjek brani svoju djecu, oca i mater, tako i svaki Poljak brani Ivana Pavla II." pisalo je na jednom od transparenata. "Kušnji se suprotstavljamo istinom nasuprot laži, kleveta i uvreda", objavio je premijer Mateusz Morawiecki.

"Zahvaljujemo Bogu na nemjerljivu blagu koje nam je podario stavljajući poljskog Papu na čelo Crkve za Poljsku i za svijet", napisao je čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski u pismu članovima stranke. "Ustajemo u obranu časti i ugleda", poručio je Kaczynski nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u Poljskoj. 

Vandaliziran kip

Istoga dana kip Ivana Pavla II. bio je vandaliziran u Lodzu (središnji dio Poljske) tako što su ruke premazane crvenom bojom, a na postamentu je ispisana poruka "Maxima culpa" ("Moj preveliki grijeh").

Natpis je aluzija na knjigu "Maxima culpa. Ivan Pavao II. je znao", koju je napisala Ekke Overboek i nedavno je objavljena u Poljskoj. 

U toj knjizi i televizijskoj reportaži kanala TVN navodi se da je tadašnji nadbiskup Krakova  Karol Józef Wojtyła, kako se zvao prije nego što je postao Papa, prikrivao afere pedofilije u svojoj nadbiskupiji, što je izazvalo burnu raspravu između vlasti i Crkve s jedne strane te liberala i ljevice s druge.

Pročitajte više