U ponoć istječe rok za izvješća o financiranju kampanje

Predsjednički kandidati danas do ponoći trebaju Državnom izborom povjerenstvu (DIP) predati prijevremena izvješća o visini i izvorima novca potrošenog u predsjedničkoj kampanji.

Od 13-ero predsjedničkih kandidata Hina je do 20 sati dobila potvrdu od njih devetero da su DIP-u predali izvješće, a s izbornim stožerima ostalih kandidata nije se moglo stupiti u kontakt.

DIP će sutra u 12 sati održati sjednicu nakon koje će objaviti imena kandidata koji su predali prijevremena izvješća o financiranju predizborne utrke, ali neće otkriti koliko je potrošeno novca, rekla je Hini Marija Krakić, koja je u DIP-u zadužena za odnose s javnošću.

Rok do kojeg su kandidati dužni predati izvješća utvrđen je Zakonom o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike.

Predsjednički kandidati su po tom Zakonu dužni najkasnije sedam dana prije izbora dostaviti DIP-u prijevremena izvješća o visini i izvorima novca prikupljenog za troškove promidžbe.

Cjelovita izvješća o novcu potrošenom u izbornoj utrci dužni su dostaviti u roku od 15 dana od održavanja predsjedničkih izbora.

DIP je svim predsjedničkim kandidatima poslao obrazac izvješća o visini i izvorima novca prikupljenog za troškove izborne promidžbe i pozvao ih da dostave te podatke.

Obveza izvješćivanja o financijskim sredstvima za izbornu promidžbu primjenjuje se prvi put.

Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike ne predviđa kazne za kandidate koji se "ogluše" na te obveze.

Pročitajte više