u povodu 15. obljetnice osnutka hdz-a predsjedništvo hdz-a položilo vijence na oltar domovine i tuđmanov grob

U povodu 15. obljetnice osnutka HDZa danas je predsjednik HDZa i Vlade Ivo Sanader sa članovima Predsjedništva stranke položio vijence na Oltar domovine na Medvedgradu te na grob prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZa dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju. L

"Došli smo odati počast utemeljitelju Hrvatske demokratske zajednice danas kad obilježavamo 15. obljetnicu osnutka naše stranke", rekao je Sanader nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na Tuđmanov grob. Dodao je da obljetnicu obilježavaju nekoliko dana ranije od dana kad ona pada, jer je HDZ osnovan 17. lipnja 1989.

Ponosni smo što smo članovi stranke koja je Hrvatsku vodila u samostalnost, koja je predvodila hrvatski narod u ostvarenju velikih političkih i nacionalnih ciljeva i siguran sam da ćemo i motivaciju za dobre odluke u budućnosti crpiti i iz ovih 15 godina koje su za nama, rekao je.

"Prije 15 godina su bili ciljevi ostvarenje samostalnosti Hrvatske, međunarodnog priznanja, obrane od agresije i nakon toga oslobađanje zemlje i obnova zemlje. To su bili veliki politički i nacionalni ciljevi koji su ostvareni. Danas su drugi ciljevi pred svima nama pa tako i pred HDZ-om - a to su bolji život za sve hrvatske ljude i ulazak u Europsku uniju", istaknuo je Sanader.

"Uvjeren sam da će idućeg tjedna Europsko vijeće pozitivno odgovoriti na aplikaciju Hrvatske i definitivno joj dodijeliti status kandidata i odrediti datum početka pregovora početkom 2005. godine", rekao je Sanader.

Kao i prije 15 godina i danas HDZ praktički kao najjača politička snaga hrvatskog naroda predvodi Hrvatsku. Na to smo ponosni, ali isto tako imamo i dubok osjećaj odgovornosti za budućnost Hrvatske i hrvatskog naroda, dodao je.

Zamoljen da odgovori je li u predstojećim predsjedničkim izborima očekivao potporu HSS-a i misli li da HDZ-ov kandidat za predsjednika može pobijediti, Sanader je odgovorio kako treba reći da još uvijek kampanja za predsjedničke izbore nije krenula. Još se uvijek ne zna datum izbora i o tome će Vlada raspravljati najesen i u skladu sa Zakonom i zakonskim odredbama odrediti datum predsjedničkih izbora, dodao je.

"Nema nikakvih razloga da se stranka još uvijek, odnosno u ovom trenutku time opterećuje. To što druge stranke nemaju kandidata svjedoči o njihovoj slabosti, jer mislim da bi bilo dobro da bude više kandidata, jer to je na koncu konca demokracija. A tko će biti naš kandidat, odnosno kako ćemo se mi postaviti u izborima za predsjednika Republike o tome ćemo vas na vrijeme izvijestiti," rekao je Sanader.

Prisjećajući se osnutka HDZ-a, jedan od utemeljitelja stranke Vladimir Šeks je, uz ostalo, rekao kako je vrlo zanimljiva stvar, danas kada Hrvatska postupno ulazi u EU, da je 17. lipnja 1989. u prvom programu HDZ-a trasiran ulazak Hrvatske, bilo u okviru tadašnje zajedničke države, bilo izvan nje, u europsku zajednicu naroda.

(Hina) xbma yln

Pročitajte više