U Požegi se sanira odlagalište otpada

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financijski će pratiti sanaciju požeškog deponija "Vinogradine" bespovratnim iznosom od 8,8 milijuna kuna, najavio je danas direktor fonda Vinko Mladineo.

Za ovu je godinu fond već dao 2,2 milijuna kuna, dok će ostali dio dati prema dinamici radova i ugovoru, rekao je Mladineo nakon obilaska odlagališta i radnog sastanka s požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom.

Za cjelokupnu sanaciju odlagališta, kako se procjenjuje, nužno je osigurati 14,5 milijuna kuna. Dio novca - oko šest milijuna kuna - iz svog bi proračuna osigurao i grad Požega.

Iskazujući zadovoljstvo stanjem na požeškom odlagalištu, na kojemu se kvalitetno provode postupci odlaganja i sanacije komunalnog otpada, Mladineo je upozorio kako je stanje na brojnim odlagalištima diljem Hrvatske alarmantno jer ne zadovoljavaju kriterije Europske unije.

Sva se odlagališta, što je i uvjet za ulazak u EU, moraju sanirati prema standardima Unije.

Grad Požega može očekivati i veću pomoć od dogovorenog iznosa ako osigurana sredstva ne bi bila dovoljna za sanaciju "Vinogradina", a s obzirom na visoke tehničke standarde koje uvjetuje Europska unija, rekao je.

Dodao je kako u Hrvatskoj još ima 126 službenih neuređenih odlagališta komunalnog otpada. Fond već sufinancira sanaciju 34 odlagališta, a do kraja godine očekujemo da ćemo sufinancirati još 90-ak odlagališta jer je nedavno raspisan natječaj, rekao je Mladineo.

Upozorio je kako je situacija na većini odlagališta zaista teška jer nisu uređene, niti postoje odgovarajuće službe za gospodarenje otpadom.

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko rekao je da se Požega za sredstva fonda kandidirala još početkom godine sa željom da kvalitetno sanira gradsko odlagalište do 2007. godine. "Požega će se kandidirati i za saniranje divljih deponija kojih također ima dosta. Na taj će način kvalitetno riješiti problem sanacije odlagališta, što će pridonijeti i ljepšem izgledu grada", zaključio je Ronko.

(Hina) xvreb yln

Pročitajte više