U Rijeci bez vozačke bježao policiji kroz crveno i vozio u suprotnom smjeru

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

RIJEČKI vozač koji je u noći 12. studenoga Golfom bježao policiji od Zameta do Podvežice prijavljen je za obijesnu vožnju, kazneno djelo zbog kojega može biti osuđen i na do tri godine zatvora.

Policija je izvijestila da se 43-godišnji Riječanin u Golfu oglušio na policijske naredbe za zaustavljanje, a nije se pridržavao ni postavljenih prometnih znakova već je nastavio nepropisnu i brzu vožnju.

Bez vozačke prošao kroz crveno, vozio u suprotnom smjeru...

Pritom je prošao na crveno svjetlo na semaforu, nepropisno se prestrojavao i pretjecao druga vozila te vozio u zabranjenom, odnosnom suprotnom smjeru. I sve to bez vozačke dozvole jer mu je na snazi zabrana upravljanja vozilom B kategorije, izvijestila je policija.

Osumnjičeni je zaustavljen na području Podvežice u Rijeci i priveden u službene prostorije policije, kažu u policiji koja je nesavjesnog vozača prijavila Državnom odvjetništvu i predala pritvorskom nadzorniku.

Kazneno djelo obijesne vožnje, po slovu Zakona, čini "sudionik u cestovnom prometu koji iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa". Obijesnom vožnjom smatra se i ako vozač ima najmanje 1,5 promila alkohola ili vozi pod utjecajem droge i psihoaktivnih lijekova. Tu potpada i vožnja u zabranjenom smjeru, pretjecanje kolone vozila na nepreglednom mjestu, ali i brzina veća od 50 kilometara na sat iznad dopuštene u naselju ili području s naznačenim ograničenjem.

"Policija je u 10 mjeseci ove godine podnijela 13 kaznenih prijava zbog obijesne vožnje za koju se može izreći kazna zatvora do tri godine. Zaključno s 12. studenim 2018. na hrvatskim cestama je smrtno stradalo 277 osoba", izvijestio je MUP.

Pročitajte više