U Rijeci nova regionalna stranka

KOORDINATOR Inicijativnog odbora za osnivanje Autonomne regionalne stranke Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, otoka i Rijeke (ARS) Milivoj Brozina kazao je danas na konferenciji za novinare da će ta stranka biti politički lijevo usmjerena, spremna surađivati sa SDPom i IDSom te da na izborima očekuje potporu dijela biračkog tijela Primorskogoranskog saveza (PGS).

Potkraj siječnja 2003. na osnivačkoj skupštini ARS-a bit će određene programske smjernice stranke, a najviše pozornosti ARS će pridavati poštivanju regionalnih i zavičajnih odlika područja na kojemu će djelovati, rekao je Brozina. Osim donedavna primorsko-goranskog dožupana Brozine na konferenciji su sudjelovali riječki dogradonačelnik Luciano Sušanj i vijećnik Županijske skupštine i pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo i socijanu skrb Vladimir Smešny. Sva su trojica polovicom ove godine istupila iz PGS-a zbog, kako je rečeno, razlika u mišljenju i politike te stranke.

´Primorce krasi kozmopolitizam, no, iako znatno pridonose dobrim izbornim rezultatima, često nakon izbora ostaju marginalizirani´, kazao je Brozina, dodavši da stoga ´ARS očekuje znatnu potporu domaćih ljudi´.

Smešny je kazao da će nova stranka nastojati pridonijeti smanjenju neujednačena razvoja pojednih dijelova Županije jer da se za nerazvijene krajeve izdvaja premalo novca.

Sušanj je istaknuo da je zanimanje za pristup novoj stranci iskazalo više od stotine osoba te da će sastav ARS-a biti neočekivan.

Kako je rekao, na sljedećoj sjednici saborske mandatno -imunitetne komisije raspravljat će se o njegovu zahtjevu za ´aktiviranje´ saborskoga mandata. Sušanj je nakon prošlih parlamentarnih izbora postao saborski zastupnik PGS-a. Unutarstranačkim dogovorom na tom mjestu zamijenio ga je krčki gradonačelnik Dario Vasilić. Kad je istupio iz PGS-a, Sušanj je zatražio ´povrat´ svoga saborskoga mandata, čemu se PGS protivi.

Pročitajte više