u rimu predstavljena monografija o hrvatskome blaženiku, laiku Ivanu Merzu

Monografija o prvome hrvatskom blaženiku, laiku Ivanu Merzu, autora Giampaola Mateija, predstavljena je večeras u dvorani Zajednice sv. Egidija u Rimu.

Monografiju je objavio vatikanski dnevnik "L'Osservatore Romano", a predstavili su je nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, predstojnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, kardinal Cresenzio Sepe, banjolučki biskup Franjo Komarica, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barić i direktor "L'Osservatore Romano" Mario Agnes.

Knjiga "Ivan Merz - Program života i katoličke akcije za današnju mladež" novinara vatikanskog dnevnika vrlo pregledno prikazuje život i djelo katoličkog laika Ivana Merza (1986.-1928.), rođenog u Banjoj Luci. Merza je u lipnju ove godine u njegovu rodnom gradu proglasio blaženim papa Ivan Pavao II. za drugoga pastoralnog pohoda Bosni i Hercegovini.

Kardinal Bozanić istaknuo je važnost Ivana Merza za Crkvu u hrvatskom narodu predstavljajući ga kao istinskog svjedoka vjere čije je geslo bilo "žrtva, euharistija i apostolat". Kardinal Bozanić je govorio o iznimnoj duhovnoj veličini Ivana Merza, zagovornika euharistije, koji je, kako je istaknuo, upravo što se euharistije i liturgije tiče, bio vizionar, pa su neke njegove duhovne smjernice poslužile i sudionicima Drugoga vatikanskog koncila, koji je održan 35 godina nakon njegove smrti. Kardinal Bozanić podsjetio je nazočne da su ostaci toga blaženika u bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić govorio je o mučeništvu Crkve u Hrvata od najranijeg doba. Biskup Komarica izrazio je zadovoljstvo izlaskom te knjige, a posjet Svetoga Oca Bosni i Hercegovini i Merzovu beatifikaciju ocijenio je iznimnim događajem za katolike u Hrvatskoj i BiH.

Knjiga donosi i svjedočanstva o njegovu životu, od njegovih najbližih suradnika do visokih crkvenih dužnosnika, primjerice kardinala Franje Šefera, a u knjizi je osobito izražen odnos Ivana Merza prema suvremeniku - blagopokojnome kardinalu Alojziju Stepincu.

(Hina) ta mć

Pročitajte više