U SEA ISLANDU O NASLJEDNIKU ROMANA PRODIJA

Četiri čelnika zemalja članica Europske unije sastat će se u četvrtak na margini summita osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u Sea Islandu kako bi razgovarali o imenovanju novog predsjednika Europske komisije, izjavio je talijanski premijer Silvio Berlusconi.

"Sastat ćemo se s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom nakon ručka kako bismo razgovarali o europskim pitanjima i imenovanju u Europskoj komisiji", rekao je Berlusconi.

Mandat sadašnjeg predsjednika Komisije Talijana Romana Prodija završava u studenom i njegov bi nasljednik trebao biti određen na skorašnjem Europskom vijeću 17. i 18. lipnja u Bruxellesu.

Imena irskog premijera Bertiea Aherna i Belgijanca Guya Verhofstadta kao kandidata za Prodijevog nasljednika stalno kruže u europskim krugovima, ali ni jedan od njih nije službeno kandidat. Irski je premijer čak odbio ponudu da ga se kandidira.

Druga imena su luksemburški premijer Jean Claude Juncker, europski povjerenici Antonio Vittorino i Chris Patten, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i presdjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

Skupina G8 okuplja SAD, Rusija, Francuska, Njemačka, Velika britanija, Italija, Kanada i Japan.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više