U Sesvetama nađen muškarac mrtav, a žena u komi

U STANU u zagrebačkom naselju Sesvete večeras je pronađen mrtav muškarac, a njegova supruga je u kritičnom stanju prevezena u Kliničku bolnicu Dubrava, priopćila je policija.

Ni na muškarcu (1968.) ni na ženi (1973.) nema tragova nasilja, kaže policija, ali su liječnici izjavili da su u krvi žene pronašli ugljični monoksid, što upućuje na trovanje plinom.

Dežurni liječnik u kliničkoj bolnici Dubrava Ivica Grgurević izjavio je da je žena u teškom stanju. Došlo je do određenog napretka u njezinom disanju, ali ona je i dalje u komi i ne usuđujem se davati prognoze, kazao je dr. Grgurević Hini.

Dojavu o tragediji u Ulici Franje Laurana Vranjanina policija je dobila u 18.10 sati.

Tijelo muškarca prevezno je na sudsku medicinu, a očevid je u tijeku.

Stručnjaci za ugljični monoksid kažu da je to podmukao plin jer je bezbojan i bez mirisa, pa se njegova prisutnost može registrirati jedino u sastavu drugih plinova koji imaju miris, a koji sadrže i ugljični monoksid.

Dr. Renata Dobi-Babić u Narodnom zdravstvenom listu piše da unesrećenici nažalost registriraju prisutnost ugljičnog monoksida tek kada se jave simptomi trovanja.

Ugljični monoksid veže se za krvnu boju - hemoglobin, prema kojem ima 150 do 300 puta veći afinitet nego kisik.

Opasnosti u domaćinstvu vrebaju i kod upotrebe loših peći centralnog i sobnog grijanja i u kupaonicama, kod upotrebe rasvjetnog plina, kao i plina iz butan-boca.

U domaćinstvu, trovanja ugljičnim monoksidom mogu nastati i kod neispravnih dimnjaka, a u zimskim mjesecima i upotrebom kamina i peći.

Pročitajte više