U Sesvetama otkrivena indoor plantaža s 900 stabljika marihuane

U ČETVRTAK su policijski službenici Odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke dovršili kriminalističku obradu nad osumnjičenim hrvatskim državljanima (1967, 1962) i hrvatskom državljankom (1979) zbog osnovane sumnje da su se udružili zbog proizvodnje, uzgoja i preprodaje opojnih droga, javlja MUP. 

Postoji osnovana sumnja da su u iznajmljenoj obiteljskoj kući u Sesvetama, u podrumskim prostorijama instalirali toplinske, svjetlosne i ventilacijske uređaje radi uzgoja sadnica indijske konoplje, od koje su proizvodili, a zatim i distribuirali marihuanu.

Prilikom iznajmljivanja kuće osumnjičeni 37-godošnjak predstavio se lažnim imenom.

Troje osumnjičenika je zajednički vodilo brigu o uzgoju, pljevljenju, pohranjivanju i gnojenju sadnica.

Ovako složeni slučajevi uzgoja tzv. kućne sadnje indijske konoplje vrlo su rijetki, a posljednji slučaj zabilježen je krajem 2003. na području Zaprešića.
Pretragom navedenog objekta temeljem naloga istražnog suca pronađeno je ukupno 911 sadnica indijske konoplje visine od 30 do 50 cm koje su uzgojene u 10 posebno pripravljenih gredica, te oko 250 grama marihuane.

Do sada provedeno toksikološko vještačenje ukazuje na vrlo visok postotak opojne tvari THC u oduzetim sadnicama, vrlo vjerojatno se radi o biljkama namijenjenim kontinuiranom obiranju, što znači da iste nije potrebno ponovno uzgajati.

Osumnjičeni su u uzgoj investirali oko 40 tisuća kuna, a eventualnu dobit nije moguće utvrditi.

Ni jedan od osumnjičenih do sada nije evidentiran zbog kažnjivih djela u vezi zloporabe droge.

Nakon dovršene kriminalističke obrade osumnjičeni su uz kaznenu prijavu dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Pročitajte više