U Slunju pokazna vježba za medije nuklearne inspekcije na terenu

U OKVIRU međunarodne vježbe nuklearne inspekcije na terenu danas je za medije priređen pokazni dan te vježbe što se izvodi na slunjskom vojnom vježbalištu "Eugena Kvaternika".

Domaćin vježbe Međunarodne organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO) sa sjedištem u Beču, krovne organizacije koja prati provedbu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani tih pokusa, jest hrvatski Državni zavod za nuklearnu sigurnost.

Ugovor je potpisalo 176 zemalja, među njima i Hrvatska.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj prije obilaska kampa, u kojem je ustrojen i stožer za djelovanje u mogućoj nuklearnoj krizi, a provode se usavršena laboratorijska mjerenja, uzimaju uzorci i slično, istaknuto je da to nije vojna, nego civilna vježba koja se sastoji od dvaju dijelova: seminara za instruktore i provjere CTBTO-ova Centra za djelovanje na terenu, tj. inspekcijske organiziranosti i opremljenosti, a sudjeluju 64 stručnjaka iz 20 zemalja.

Direktor Odsjeka inspekcije (OSI) na terenu Boris Kvok rekao je da je u 10 godina Ugovor potpisalo 176 zemalja a potvrdile 134. Među zemljama koje ga nisu potvrdile nalaze se SAD, Kina, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja.

Na novinarski upit o razlozima za to Kvok je odgovorio kako se nada da će se to uskoro promijeniti jer neke od njih bitno pridonose radu CTBTO-a i financiraju ga. "No ratifikacija je unutarnja stvar svake zemlje", dodao je.

Na upit znači li neratifikacija da te zemlje obavljaju nuklearne pokuse Kvok je odgovorio da su u 10 godina djelovanja CTBTO-a jedini nuklearni pokusi obavljeni 1998. u Indiji i Pakistanu.

"Vjerujem u mrežu od 321 mjerne postaje u svijetu, koje registriraju najfinije promjene magnetnog polja od mogućeg taljenja kamena pri visokim temperaturama što nastaju od nuklearne eksplozije. Također bilježe seizmička pomicanja sitnog kamenja u podzemnim šupljinama od mogućih podzemnih eksplozija i slične pojave", objasnio je Kvok.

Ovogodišnja, šesta, vježba traje do 24 srpnja.

Pročitajte više