U splitskom HNK-u premijera opere "Lucia di Lammermoor"

U HRVATSKOM narodnom kazalištu u Splitu večeras je svečano izvedena obnovljena verzija opere "Lucia di Lammermoor", talijanskog redatelja Gaetana Donizettija, kojom je otvorena ovogodišnja splitska operna sezona.

Premijera te opere na sceni splitskog HNK-a izvedena je godine 1999. godine, a budući da je to operno djelo i publika i kritika vrlo dobro prihvatila, odlučeno je vratiti ga na scenu u donekle obnovljenom ruhu.

Kao i tada, i večerašnju izvedbu potpisuju redatelj Krešimir Dolenčić, scenograf Andrej Rehak i kostimografkinja Ana Savić Gecan, no, nov je dirigent Ivan Repušić.

Ratomir Kliškić ponovno je u ulozi Lorda Enrica Ashtona, koju je tumačio i 1999., no svi ostali solisti prvi put nastupaju u svojim ulogama.

Lucia je Elvira Fatykhova, Sir Edgarda di Ravenswooda tumači Tomislav Mužek, Bidebenta Ante Jerkunica, Lorda Bucklawa Saša Jakelić, Normanna Vinko Maroević, a Alisu Nera Gojanović.

Obnovljena verzija te tragične opere u tri čina, čiji je libreto, na temelju romana "The Bridge of Lammermoor" sir Waltera Scotta, napisao Salvatore Cammarano, također se odlikuje i drugačijim autorskim stavom - zbor više nije skriven, već poprima gotovo ulogu antičkog kora, a drugi je čin doživio najviše preinaka.

Opera "Lucia di Lammermoor" priča je o nesretnoj lamermoorskoj nevjesti, koju su na prijevaru udali za čovjeka kojega nikada nije vidjela. To je mračna priča Waltera Scotta, s puno mržnje, izdaje, nesretne ljubavi, smrtnih neprijateljstva i, naravno, ubojstva, a sve to u dojmljivim kostimima, u ozračju stare Škotske, njenih mračnih, opasnih šuma, hladnih utvrda i dvoraca.

Foto: FAH

Pročitajte više